Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Louise Jopling, sufragista din înalte cercuri britanice
louise jopling, through the looking glass

Femei în artă – Louise Jopling, sufragista din înalte cercuri britanice

Louise Jopling, una dintre cele mai cunoscute artiste britanice din secolul al XIX-lea, o sufragistă care a expus la Academia Regală, lăudată de criticii de artă victorieni și admirată de contemporani, a fost dată uitării, după ce, timp de un secol, instituțiile de artă au considerat-o amatoare.

Cu o operă impresionantă, Jopling a revenit acum în atenție, în patrimoniul Tate Britain intrând recent prima lucrare de Louise Jopling achiziționată pentru națiune. Este vorba despre „Through the Looking-Glass”, un autoportret pictat în 1875, pe când era însărcinată cu fiul Lindsay.

Louise Jopling, născută în 1843, în Manchester, a studiat arta la Paris, cu pictorul portretist și peisagist Charles Chaplin, în 1867 – 1868. Artistă versatilă, a pictat portrete, interioare, peisaje și scene de gen. A făcut parte din înalte cercuri artistice ale vremii. De la sfârșitul anilor 1860, a expus la Royal Academy și la Salonul din Paris.

Printre principalii ei susținători se număra familia Rothschild și familii aristocrate, cum ar fi Sir Coutts și Lady Lindsay, fondatorii Grosvenor Gallery. Actrițele Ellen Terry și Lillie Langtry i-au pozat pentru portrete. Jopling însăși a fost foarte fotografiată – în atelier, predând studenților de la școala ei de artă și ca femeie la modă în oraș. Printre confidenții ei s-au numărat James McNeill Whistler și John Everett Millais, care i-au pictat portrete importante.

În 1901, Jopling a devenit una dintre primele femei admise în Societatea Regală a Artiștilor Britanici. Tablourile ei au avut succes și din punct de vedere comercial, vânzându-se la unele dintre cele mai mari prețuri pe care le puteau obține femeile artiste britanice – deși mult mai puțin decât contemporanii lor bărbați.

louise jopling, a modern cinderella

A Modern Cinderella (1875), de Louise Jopling

Sute opere de artă dispărute

Pe lângă cariera artistică, ea a scris despre educația femeilor și drepturile pe care trebuie să le aibă ele, iar memoriile i-au fost publicate în 1925 sub titlul „Twenty Years of My Life, 1867 – 1887”.

A fost căsătorită de două ori, cu Frank Romer, secretar privat al Baronului Rothschild în Franța, și pictorul Joseph Middleton Jopling, pe care l-a cunoscut la nunta lui Whistler. Pe de altă parte, Millais a fost nașul fiului ei, Lindsay, și i-a dăruit un portret al mamei sale drept cadou de botez. Acesta este expus la National Portrait Gallery.

Louise Jopling a pictat mai mult de 750 de lucrări de artă înainte de a muri, în 1933, la vârsta de 90 de ani, însă nu este cunoscut unde se află acum multe dintre lucrările ei. Doar câteva dintre ele au fost achiziționate de galerii de artă publice.

Fotografie principală: „Through the Looking-Glass”, de Louise Jopling (c) Tate