Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Femei în artă – Martha Diamond, pictorița care a redat expresionist trăsăturile orașului New York  
lucrări martha diamond, anii 90

Femei în artă – Martha Diamond, pictorița care a redat expresionist trăsăturile orașului New York  

Martha Diamond a fost o pictoriță americană recunoscută pentru ilustrarea cu grație a orașului New York, din toate punctele de vedere, în mod expresionist, uneori cu umor.

Anul acesta, creația ei va fi expusă în premieră în Los Angeles, la David Kordansky Gallery, între 23 martie și 27 aprilie. Aceasta va fi și prima ei expoziție cu galeria care îi reprezintă opera.

În cursul anului, o altă expoziție, „Martha Diamond: Deep Time”, va fi prezentată la Colby College Museum of Art din Waterville (Maine), în perioada 13 iulie – 13 octombrie, și va călători la Aldrich Contemporary Art Museum din Ridgefield (Connecticut), unde se va afla din 17 noiembrie 2024 până în 18 mai 2025. Compusă din picturi, lucrări pe hârtie și monotipuri, această expoziție propune „timpul profund” ca o nouă modalitate de a înțelege contribuția ei la pictura americană. Expoziția va fi însoțită de prima monografie majoră a artistei, un catalog amplu, ilustrat, care include un eseu original al curatorilor expoziției, Levi Prombaum de la Colby și Amy Smith-Stewart de la Aldrich.

martha diamond, 2021, credit foto olivia funk, courtesy martha diamond trust david kordansky gallery

Martha Diamond fotografiată în 2021 de Olivia Funk (c) Martha Diamond Trust / David Kordansky Gallery

Zgârie-norii, schelele, reflexiile clădirilor înalte în ferestrele din sticlă și trăsăturile distinctive ale orizontului Manhattanului se numărau printre subiectele pe care Diamond le înfățișa cu regularitate. Ea le-a redat în mod expresionist, permițând ca formele să se estompeze.

Inspirată de Pollock, Mitchell și Katz

Martha Diamond (1944 – 2023) a transmis romantismul și spiritualitatea peisajului urban newyorkez în picturi care sunt în același timp halucinante și solide, dinamice și tactile.

Născută în Manhattan, crescută în Queens și educată la Carleton College, la Alliance Française de Paris (unde a obținut o diplomă cu onoruri, în 1965) și la New York University, s-a mutat într-un apartament din Bowery în 1969 și a devenit o participantă activă la scena din centrul orașului.

Acolo s-a întâlnit cu poeți ai Școlii din New York precum Bill Berkson, John Giorno și Peter Schjeldahl (cu care studiase la Carleton) și s-a inspirat de la artiști ai Școlii din New York precum Jackson Pollock, Franz Kline, Willem de Kooning și Joan Mitchell, precum și de la Fairfield Porter și Alex Katz din aripa figurativă a acesteia.

martha diamond high view, 1986, north carolina museum of art

Martha Diamond, „High View”, 1986 (c) North Carolina Museum of Art

Diamond a expus cu Brooke Alexander, din 1976 până în 1985, și la legendara Robert Miller Gallery, unde au expus și unii ca Louise Bourgeois, Lee Krasner, Robert Mapplethorpe și Joan Mitchell, din 1985 până în 1994. Lucrări ale ei au fost incluse în Bienala din 1989 a Whitney Museum of American Art, alături de cele ale lui Ross Bleckner, April Gornik, Brice Marden și Joel Shapiro.

În 2001, a primit un premiu pentru artă din partea Academiei Americane de Arte și Litere, iar în 2004 a fost subiectul unei retrospective la New York Studio School.

martha diamond cityscapes, galerie eva presenhuber, new york, 2018 credit foto matt grubb

Martha Diamond Cityscapes, Galerie Eva Presenhuber, New York, 2018 (c) Matt Grubb

Lucrări de Martha Diamond se află în colecții publice permanente, cum ar fi Museum of Modern Art, Whitney Museum of American Art, Brooklyn Museum și National Academy of Design din New York; Museum of Fine Arts din Boston; Farnsworth Art Museum, Portland Museum of Art, Bowdoin College Museum of Art și Colby College Museum of Art din Maine; Art Institute of Chicago; Minneapolis Institute of Art; Weisman Art Museum de la University of Minnesota; North Carolina Museum of Art din Raleigh; High Museum of Art din Atlanta; Museum of Fine Arts, Houston; San Antonio Museum of Art și National Gallery of Australia din Canberra.

Martha Diamond Trust, înființat de artistă în 2020, păstrează o arhivă de materiale legate de ea și de opera sa și planifică un catalog raisonné al tuturor picturilor, gravurilor și desenelor cunoscute. Fundația adună imagini și date despre operele de artă ale Marthei Diamond aflate în colecții private și publice. Proprietarii de lucrări ale Marthei Diamond, precum și cei care ar putea deține informații relevante sunt invitați să completeze un formular. Toate informațiile privind proprietatea asupra operelor de artă vor fi păstrate confidențiale, cu excepția cazului în care e acordată permisiunea de a fi publicate. Cererile de anonimat vor fi respectate.