Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Susie Barstow, artista peisagistă care a sfidat cutumele epocii sale
susie b, fotograf necunoscut, cca 1870, colectie privată (c) dennis dehart

Femei în artă – Susie Barstow, artista peisagistă care a sfidat cutumele epocii sale

Susie Barstow, artista din secolul al XIX-lea care făcea drumeții pe munți chiar și de 40 de kilometri purtând pantaloni – la acea vreme, o ținută îndrăzneață pentru femei – pentru a picta peisaje impresionante, beneficiază în sfârșit de o retrospectivă muzeală.

Născută la New York, în 1836, Susie Barstow s-a numărat printre cele aproximativ 50 de femei care au făcut parte din Școala Hudson River, pictând în tradiția începută de Thomas Cole. În prezent, Thomas Cole National Historic Site, reședința fondatorului acestei mișcări, găzduiește prima retrospectivă a ei, „Women Reframe American Landscape: Susie Barstow and Her Circle/ Contemporary Practices”.

Susie Barstow – care are mai mult de 100 de picturi documentate – este o alegere firească, datorită succesului pe care l-a avut în timpul vieții, a disponibilității lucrărilor sale, precum și datorită bogăției de materiale de arhivă păstrate de familia ei. O mare parte dintre acestea au fost donate recent Institutului de Istorie și Artă din Albany.

susie m. barstow, ustensile de pictură, 1876. colectie privata. foto dennis dehart

ustensile pentru pictură ale artistei Susie M. Barstow, 1876. Colecție privată. Foto – Dennis DeHart

„Îmi place să mă gândesc la Susie Barstow și la cercul ei ca la mamele fondatoare ale școlii Hudson River. Ele au deschis calea pentru viitoarele artiste care s-au implicat în peisaj”, spune Nancy Siegel, profesor de istoria artei la Universitatea Towson din Maryland și curator al retrospectivei deschise până la finalul lunii octombrie, potrivit ARTnews.

Din cerul artistei făceau parte, între altele, Julie Hart Beers, Fidelia Bridges, Charlotte Buell Coman, Eliza Greatorex, Mary Josephine Walters și Laura Woodward.

„Voi depăși orice obstacol în calea succesului”

Născută într-o familie din clasa de mijloc din Brooklyn, Susie Barstow a studiat arta la Rutgers Female Institute și Cooper Union din New York. Deși existau obstacole pentru femeile interesate de o carieră artistică profesională, Barstow a fost avantajată de schimbarea atitudinii față de femei în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

susie m. barstow, sunshine in the woods (1886). paul stuka collection. photo hawthorne fine art, new york

Susie M. Barstow, „Sunshine in the woods” (1886). Paul Stuka Collection. Foto: Hawthorne Fine Art, New York

A profitat din plin de această nouă libertate de mișcare, făcând numeroase drumeții în Catskills și Adirondacks din New York, precum și în Munții Albi din New Hampshire și călătorii în Europa și în alte părți ale SUA.

Nu s-a căsătorit și nici nu a avut copii, ceea ce a eliberat-o de multe dintre responsabilitățile casnice care limitau atât de des cariera artistică a femeilor. În schimb, Barstow a avut o parteneră, artista peisagistă Florence Nightingale Thallon, cu care a trăit și a călătorit timp de aproximativ 20 de ani. Legătura lor este caracterizată de Siegel drept „o prietenie foarte intimă”.

La începutul carierei, Barstow a scris: „Voi depăși orice obstacol în calea succesului”. În mod remarcabil, a făcut exact acest lucru, spun specialiștii.

A devenit foarte cunoscută în cei 87 de ani de viață (în 2023 e marcat centenarul morții ei). „Lucrările ei se vindeau la prețuri comparabile cu cele ale colegilor ei bărbați și a participat la toate expozițiile la care participau artiști precum Asher B. Durand și Albert Bierstadt”, mai remarcă Siegel.

Ea subliniază că artistele acelei epoci au fost date uitării în perioada interbelică, iar „acum este momentul să le readucem în istorie”.

Fotografie principală: Susie Barstow, fotograf necunoscut, cca 1870, colecție privată (c) Dennis DeHart