Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Festivalul Classix 2024 – Muzică, artă plastică și burse de creație
classix 2023

Festivalul Classix 2024 – Muzică, artă plastică și burse de creație

Programul celei de-a cincea ediții a festivalului Classix de la Iași cuprinde concerte și sesiuni de masterclass „Classix in Art”. Mai mult de 50 de artiști internaționali vor participa în opt concerte organizate în spații emblematice și la evenimente conexe.

Classix Festival va avea loc în perioada 18 – 25 februarie 2024, iar abonamentele și biletele sunt puse în vânzare pe site-ul evenimentului.

Pe parcursul festivalului vor avea loc 26 de sesiuni de masterclass susținute de Philipp Jundt – flaut (CH), Jean-Baptiste Doulcet – pian (FR), Jan Petryka – tenor (PL), Răzvan Popovici – violă (RO), Ulrich Koella – muzică de cameră cu pian / acompaniament pian (CH), Trio Bohémo – muzică de cameră (CZ), Max Artved – oboi (DK).

Înscrierile la masterclass-uri pot fi făcute de liceeni, studenți și tineri absolvenți pe site-ul festivalului. Sesiunile se vor desfășura în limba engleză, la Casa Balș și la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.

Concert inspirat de arta ieșeană curatoriată de Felix Aftene

Printre concertele anunțate se numără Magic Ritual, din 19 februarie, în Sala Gaudeamus de la Casa de Cultură a Studenților. Pianiștii Mihai Diaconescu, Dragoș Cantea și Grace Jee Eun Oh, alături de violonistul Valentin Șerban vor interpreta: Ravel – Tzigane, Brahms – Scherzo, Suk – Cântec de dragoste, Melodiile lăutărești ale lui Sarasate, Cântece de la mama din „Cântece țigănești” de Dvořák, Ceaikovski – Valse Scherzo, precum și Ritualul Primăverii de Stravinsky.

Romantic Whispers, care va avea loc în 22 februarie, la Casa de Cultură a Studenților, în Sala Gaudeamus, îi reunește pe flautiștii coreeni Soyoun Kim, Jie-Youn Lee și Hyunim Yoon, flautistul elvețian Philipp Jundt, pianistul elvețian Ulrich Koella, baritonul Florin Estefan și pianistul Dragoș Dimitriu. Ei vor interpreta compoziții semnate de Rachmaninov, Beethoven, Poulenc și o lucrare de Ji Won Kwon prezentată în premieră, „Destiny – Arirang Araiyo pentru 4 flaute și pian” (2024).

Alt eveniment e reprezentat de concertul Reframing the Classics, în 23 februarie, în sala „Henri Coandă” a Palatulul Culturii din Iași. Pe scenă se vor afla pianistul francez Jean-Baptiste Doulcet, tenorul polonez Jan Petryka, pianistul elvețian Ulrich Koella și cornistul Petrea Gîscă. Programul include lucrări semnate de Edvard Grieg și Franz Schubert, iar Jean-Baptiste Doulcet va realiza improvizații la pian inspirate de tablourile prezentate de Felix Aftene din colecțiile unor pictori ieșeni.

Gala de închidere

Gala de închidere a festivalului este marcată de concertul Classix Desire, care va avea loc, în 25 februarie, la Sala Unirii – Cinema Victoria, și va combina peisajele sonore de fantezie scandinavă cu nuevo tango și muzica tradițională.

Compoziții semnate de Mozart, Nielsen, Păutza, Grieg, Bull, Piazzolla, Bardì și Pujol vor fi interpretate de Bandini & Chiacchiaretta Duo – bandoneon și chitară (IT), Max Artved – oboi (DK), Jean-Baptiste Doulcet- pian (FR), Classix Collective, Sabin Penea – vioară (RO), Dragoș Cantea – pian (RO), Ioana Chiriac – pian (RO) și Gabriel Bîrjovanu – tenor (NO/RO).

Burse pentru tineri artiști

Contribuția Classix Festival la dezvoltarea comunității se materializează și prin proiectul Classix in Art. În cadrul acestei componente sunt organizate anual masterclass-uri pentru tinerii artiști și sunt oferite burse de creații pe diferite domenii.
Programul de burse a debutat în anul 2021 cu trei burse în valoare totală de 3.000 euro, în 2022 au fost acordate cinci burse în valoare totală de 5.000 euro, iar în anul 2023, șapte burse în valoare totală de 7.000 euro.

Câștigătorii burselor oferite la Classix in Art pe 2023 sunt: Ancuța Mureșan – arte vizuale; Mihai Aureliu Savin – arte vizuale; Andrei Petrache – muzică; Florin Ștefan Lupu – muzică; Alisia Nină – artele spectacolului; Laura Pop – artă digitală și new media; Emanuel Chiriac – intervenție culturală.

Biletele și abonamentele sunt puse în vânzare online, iar mai multe detalii referitoare la programul concertelor pot fi consultate pe classixfestival.ro.