Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Festivalul de artă digitală RADAR deschide Magazinul București
radar live 2023

Festivalul de artă digitală RADAR deschide Magazinul București

RADAR are loc pe 27-29 octombrie 2023 la Magazinul București și se desfășoară pe cinci etaje. Tema celei de-a patra ediții a festivalului este „Live”. Mai mult de 50 de artiști prezintă instalații interactive de artă digitală și spectacole. O secțiune importantă a festivalului este RADAR Kids, cu instalații interactive pentru copii.

RADAR, cel mai amplu festival de new media art din România, are loc anul acesta între 27 și 29 octombrie, într-un spațiu inedit din centrul Bucureștiului, pe care îl deschide special pentru public, Magazinul București.

„Ediția cu numărul 4 a festivalului marchează atât o selecție mai bogată de artiști prin integrarea proiectelor performative de dans contemporan, muzică, poezie, cât și prezența noastră într-un spațiu pe care îl deschidem în premieră pentru public. Este vorba despre Magazinul București, o clădire istorică din centrul capitalei, a cărei vitrină centrală se va transforma într-o instalație participativă cu care invitații vor putea interacționa în timp real. Publicul RADAR a crescut în fiecare an și la fel și apetitul pentru arta digitală, new media art și  instalații interactive”, spun organizatorii RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities.

Festivalul va avea loc pe toată suprafața celor cinci etaje ale Magazinului București și va găzdui mai mult de 30 de proiecte artistice, instalații de artă digitală, proiecte ce folosesc inteligența artificială, lucrări de realitate augmentată, realitate virtuală și mixtă, spectacole de dans contemporan, muzică și poezie și secțiunea dedicată RADAR Kids.

Ediția reunește o selecție mai bogată decât în alți ani de proiecte multidiscplinare realizate de artiști și dezvoltatori români din toată țara, curatoriate de Alina Rizescu, Dilmana Yordanova și Alexandru Berceanu.

Scenă AV

Vineri, sâmbătă și duminică, între orele 20:00 și 23:00, scena audio-video va fi susținută de artiștii Matze, Electric Brother, Adistu, Capra Vecinului (Paul Agripa, Emi, Kozo), Noetic și Moduler.

LIVE

Tema „Live” implică faptul că în fiecare zi vor avea loc spectacole live, iar una dintre lucrările realizate  de artiștul D.A.I,  în colaborare cu  Alex Cioacă, va fi un maraton audio live pe întreaga perioadă a festivalului. Lucrarea numită Soundprints îmbină înregistrări de sunete ale clădirilor de patrimoniu, captate cu un aparat de înregistrare, amplasat pe diferiți pereți, iar această arhivă sonoră va fi transpusă într-o instalație audio vizuală, un live act experimental de 30 de ore. Proiectul face parte din categoria Community.

Realitate augmentată

Secțiunea de realitate augmentată este prezentată de Fanta cu proiectul XR Halloween Collection, în care 5 creaturi din folclorul românesc vor prinde viață sub formă de filtre 3D și face filters, pe Instagram. Acestea sunt Ielele, Pricoliciul, Ursitoarele, Zmaj și Zmeul și vor fi accesibile oriunde în lume prin platforma de social media dar și în fața magazinului București, ca o capsulă XR Month.

RADAR Kids

Pe scena RADAR sunt bineveniți și copiii. Festivalul aduce cultura digitală și tehnologia cu scop creativ mai aproape de copii și anul acesta prin secțiunea RADAR Kids, care prezintă proiecte ce pun în legătură asociații și instituții culturale cu artiști și îi provoacă pe aceștia să exploreze lumea imaginației și să ofere copiilor experiențe cât mai inedite, printr-un demers de educație susținut de LIDL România și Primăria Sectorului 3.

Line-up

Printre artiștii prezenți la RADAR anul acesta se numără: Spherical Aberration, Cristina Bodnărescu & Oana Băluță, Augmented Space Agency, Teatrul Postnațional Interfonic, Sandrine Deumier, Simona-Diana Chiru, Caty Alexandra Samata, Constantin Șimon, Ștefan Damian, Dragoș Pitaru, Andrei Cornea, Matei Mihai, NeoTectoniX Architects, Denis Flueraru, Ioana Mischie, Andra Bria, Tammy Lovin, Ygreq Interactive, Emil Drăgan, 13m10j, Lucian E. Matei, d.a.i (Dan Adrian Ionescu), Cote, Rekabu, Sillyconductor, Ovidiu Daneș.