Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Festivalul „ Ecaterina Vrana. Mi-e frică să pictez”, la Constanța
Ecaterina Vrana, Expoziţie, Curatorial

Festivalul „ Ecaterina Vrana. Mi-e frică să pictez”, la Constanța

Festivalul „Ecaterina Vrana. Mi-e frică să pictez” are loc între 6 şi 8 septembrie, la Muzeul de Artă Constanța.

Evenimentul de amploare este organizat și realizat în memoria artistei Ecaterina Vrana (18.06.1969, Constanța – 03.03.2019, București), iar festivalul include cafenea literară, demonstrații sportive, un spectacol de teatru și expoziția.

Pe 6 septembrie are loc o cafenea literară, iar pe 7 septembrie va fi organizată o demonstrație de judo pe plaja Modern, acolo unde mergea Ecaterina Vrana (care a practicat judo în adolescenţă).

Tot pe 7 septembrie va fi prezentat spectacolul de teatru „Autoportret cu inima-n gât”, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”. Spectacolul, un one man show cu regia semnată de Irisz Kovacs, este bazat pe compilația realizată de Teona Galgoțiu după corespondența online a artistei Ecaterina Vrana.

Pe 8 septembrie va avea loc vernisajul expoziţiei „Ecaterina Vrana. Mi-e frică să pictez”, la Muzeul de Artă Constanţa, curator fiind Erwin Kessler.

Catalogul omonim, primul catalog critic dedicat artistei, publicat la editura Vellant, va fi lansat pe parcursul expoziției.

În cadrul vernisajului de pe 8 septembrie va avea loc o prezentare de modă, cu creații realizate de Sergiu Chihaia după vestimentația personajelor din picturile Ecaterinei Vrana.

O artistă cu o operă greu de clasificat

Expoziția „Ecaterina Vrana. Mi-e frică să pictez” este deschisă la Muzeul de Artă Constanța în perioada 8 septembrie – 2 octombrie. Aceasta este o retrospectivă a celei mai importante artiste constănțene de după 1989, creatoarea unei opere inclasificabile, extrem de solară cromatic și extrem de tragică iconografic. Lucrările sale se află în colecții din întreaga lume, în special în SUA și Germania (în ultimii ani ai vieții a fost reprezentată de galerii din Los Angeles și Berlin), dar și în muzee din România sau la Muzeul „Ludwig” din Budapesta.

Festivalul este prima parte din proiectul „Arta la Mare” în cadrul căruia se va desfășura și expoziția „Ion Grigorescu – Icoane mișcate”, la Muzeul de Artă Constanța, care va începe din 14 decembrie.

Credit foto: Facebook/Muzeul de Artă Recentă (MARe)