Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Fotografia UNICEF a anului 2022
eduardo soteras 06 unicef foto 2022

Fotografia UNICEF a anului 2022

UNICEF Germania acordă anual premiul „Fotografia UNICEF a anului” imaginilor și seriilor de imagini care descriu cel mai bine personalitatea și condițiile de viață ale copiilor din întreaga lume într-un mod remarcabil.

Anul acesta, argentinianul Eduardo Soteras a fost recompensat cu această distincție pentru fotografia „Taking Refuge in Books”, realizată în regiunea Tigray din Etiopia. O mențiune specială a fost acordată lui Amnon Gutman, fotograf stabilit în România.

Refugiu în cărți

Doi copii, aflați într-o bibliotecă școlară distrusă de război, răsfoiesc două cărți.

Deși distrusă, biblioteca din această școală primară din regiunea Tigray din Etiopia este locul în care doi copii s-au refugiat în cărți. Acest mic moment de fericire se vede în zâmbetele lor. Este un moment rar. Din cauza conflictului armat cu guvernul central, 5,2 milioane de oameni din această regiune din nordul Etiopiei suferă din cauza violențelor, a strămutărilor, a malnutriției și a lipsei de apă potabilă.

Eduardo Soteras (n. 1975) a documentat situația copiilor din Tigray încă din 2020: în taberele de refugiați, în spitale, în centrele de primire pentru fetele care au fost abuzate sexual. De exemplu, atunci când strâng lemne de foc și caută apă. Și surprinde momente rare, precum cel care arată ceea ce copiii din Tigray împărtășesc cu copiii din întreaga lume: nevoia de a li se permite să se implice în mod pașnic și curios în ceva care le aduce bucurie.

Fotografia a fost publicată de AFP (Agence France Press).

Câștigători UNICEF Photo of the Year 2022

Al doilea premiu a fost oferit americanului Ron Haviv (n. 1965), pentru „I Once Had a Home”, o serie de fotografii realizate în Ucraina.

Fotografiile lui arată oameni care trebuie să fugă și care își iau adio de la casele și prietenii lor, dar și cărucioare abandonate, poduri distruse și clădiri rezidențiale bombardate. Și arată subsoluri și stații de metrou în care se nasc copii. Unde se joacă. Și unde învață.

Premiul al treilea a revenit germanului Daniel Pilar (n. 1976), pentru seria de fotografii realizate în Afganistan după preluarea conducerii țării de către talibani.

De când talibanii au preluat puterea în Afganistan, în august 2021, fetelor li s-a interzis din nou să frecventeze școlile secundare. Acest lucru face parte dintr-o politică menită să priveze femeile și fetele de drepturile fundamentale. Drept urmare, peste 1 milion de fete nu au șansa de a primi o educație, în timp ce crește riscul de exploatare, abuz și căsătorie timpurie. Și acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că copiii din Afganistan sunt deja amenințați de foamete, sărăcie și boli, iar un total de 13 milioane de băieți și fete au nevoie de ajutor umanitar.

Dar solidaritatea cu fetele încă există, chiar dacă trebuie să rămână ascunsă. De exemplu, în școala secretă pe care fotograful Daniel Pilar a portretizat-o în seria sa de fotografii. El a descoperit-o într-o clădire improvizată de la periferia orașului Kabul, ascunsă într-o curte din spate. Aici, o profesoară tânără și curajoasă predă și fetelor din clasele a VII-a și a VIII-a. Dorința lor de a învăța este mai puternică decât orice interdicție. La fel ca și profesoara curajoasă, însă părinții care își trimit fiicele la astfel de școli trebuie să se asigure că acestea rămân anonime.

UNICEF a acordat și șapte mențiuni speciale, inclusiv lui Amnon Gutman (România), pentru seria de imagini „Ukraine: Run for Your Life/ Ucraina: Aleargă pentru viața ta”.

amnon gutman 10 unicef foto 2022

© Amnon Gutman, UNICEF

Amnon Gutman a documentat ce înseamnă atacurile din Ucraina pentru bătrâni, mame tinere și mai ales pentru copii. El a fotografiat în Irpin, Bucha și Kiev.

Credit foto: © Eduardo Soteras, Argentina, AFP (Agence France Press)