Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Fotografie țesută pe milieu, instalație și obiect, la Is This Art Gallery
fotografie țesută pe milieu, ana cristina irian, cristina bassa

Fotografie țesută pe milieu, instalație și obiect, la Is This Art Gallery

Expoziția „#mili-eu: Ileana, bunica domnului B. Fotografie de familie țesută în milieu”, instalație și obiect de Ana-Cristina Irian și fotografie de Cristian Bassa, va fi vernisată pe 8 decembrie, la ora 19:00, la Is This Art Gallery, Centrul de Resurse în Fotografie din București, unde va putea fi văzută până la finalul lunii ianuarie.

Ileana s-a născut pe 13 februarie 1928, la Măceșul de Sus (Dolj). La vârsta de 22 de ani, era deja mutată la București, proaspăt căsătorită cu Gheorghe din Măceșul de Jos, Raionul Dolj. Ileana a fost casnică, s-a ocupat toată viața de casă și de familia ei. În timpul liber i-a plăcut să croșeteze milieuri (cunoscute popular sub numele de mileuri) împreună cu alte prietene, se arată în prezentarea expoziției.
Femeile se întâlneau și povesteau, croșetând împreună, își amintește nepotul acesteia, domnul B.
Ileana a trăit 90 ani. În urma ei, au rămas, printre obiectele personale, mai multe milieuri lucrate de ea și o serie de fotografii de familie care o prezintă la diferite vârste.

ileana nuca 1952

Ileana Nuca, 1952

Scopul acestui demers experimental îl constituie încercarea de a înțelege și de a exemplifica modul în care obiecte personale fragile sunt și pot fi folosite pentru a comunica, a păstra amintiri și a provoca narațiuni vizuale în contexte interpersonale.

Ideea de fotografie de familie țesută în milieu a pornit de la un proiect despre lucrul de mână practicat de femei din Romania, în secolul trecut, în special producția domestică de milieuri croșetate, fotografii de familie și locul acestor obiecte în spațiul privat, astăzi.

Cuvântul fost înregistrat de Dicţionarul limbii române, în volumul VI, Litera M (1965-1968), fără citate şi doar în forma milieu, dar apare ca fiind utilizat în documente comerciale de pe teritoriul României încă din anii 1940. Milieul are, așadar, o funcție de ornament și de protecție a obiectelor din spațiul domestic.

fotografie țesută pe milieu, 1, ana cristina irian, cristina bassa

Despre Ana-Cristina Irian

Ana-Cristina Irian este cercetător în domeniul artelor vizuale, curator și artist care lucrează cu colecții, arhive foto și materiale multimedia. A studiat sociologie (Trento și Regensburg) și antropologie vizuală (București și Perugia). Are un doctorat în arte vizuale.
Practica sa artistică se desfășoară sub motto-ul „Nimeni nu este lăsat în urmă”. Aceasta constă în producția de foto-obiecte și în lucrul cu obiecte și fotografii marginale/ascunse, împreună cu materiale de cercetare transformate în instalații foto-video care reflectă viața unor persoane necunoscute.

A participat la mai mult de 35 de expoziții în România și în străinătate, inclusiv în Bosnia și Herțegovina, Croația, Portugalia și Ungaria. În proiecte recente, ea interpretează obiecte de memorie precum plante uscate, obiecte găsite, manuscrise și materiale fotografice integrate în spații contemporane sub forma unor instalații vizuale și performance-uri comunitare. În anul 2021, instalația ei de artă bazată pe cercetare „Fragmentum” a fost expusă la Palatele Brâncovenești Mogoșoaia – București și la Bienala Internațională de Artă Vizuală – Brașov, iar a doua parte a proiectului, „Here They Lived”, a fost prezentată la Carol 53 – București și la aceeași bienală de la Brașov, în 2023.