Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Furca din „American Gothic” a lui Grant Wood
american gothic art institute of chicago

Furca din „American Gothic” a lui Grant Wood

Artistul american Grant DeVoloson Wood, cunoscut de obicei sub numele de Grant Wood, este celebru mai ales pentru lucrările sale care descriu imagini din Midwest-ul american. Pictura care l-a făcut celebru este reprezentarea unui fermier din Iowa și a fiicei sale cu aspect sever, care stau în picioare, rigizi, în fața ferestrei gotice a casei lor albe, din lemn. Stilul gotic american a devenit cu adevărat emblematic în întreaga lume și este adesea parodiat și recreat în cultura populară. De-a lungul anilor, a fost calificat drept kitsch și este adesea privit ca fiind ușor umoristic.

Născut într-o zonă rurală din Iowa, Grant a manifestat un interes timpuriu pentru actul de creație, făcând ucenicie la un atelier local de confecții metalice. După liceu, s-a înscris la o școală de artă din Minneapolis cunoscută sub numele de The Handicraft Guild. În 1913, Grant s-a înscris la School of Art din Chicago.

Opera lui Wood este adesea denumită „regionalism”, o mișcare a picturii care a fost întâlnită în mare parte în Midwest. Acest curent a fost împotriva modei europene de abstractizare și a produs portrete figurative puternice.

Wood a făcut o serie de călătorii în Europa pentru a studia stilul european de pictură. A fost interesat să afle mai multe despre impresionism și post-impresionism și a fost influențat în special de opera pictorului flamand Jan van Eyck. I-a plăcut să învețe despre detaliile fine ale realismului flamand și a învățat să își controleze meticulos tușele pentru a-și surprinde subiecții în forma lor cea mai adevărată.

Wood a lucrat într-o varietate de medii, inclusiv cărbune, lemn, metal și ceramică. De-a lungul vieții, și-a folosit talentul și într-o serie de activități comerciale, de la desenul pentru reclame la proiecte de tapet.

„American Gothic” a fost expus pentru prima dată la Institutul de Artă din Chicago în 1930 și se găsește acolo și astăzi. Când a fost expusă pentru prima dată, mulți critici au considerat că este un comentariu despre represiunea și austeritatea vieții rurale din America.

Pictura a fost inspirată de o casă pe care Wood a văzut-o în sudul statului Iowa. Casa poate fi văzută în fundalul tabloului. Wood a căutat apoi modele (dentistul și sora sa) care să reprezinte tipul de persoană pe care și l-a imaginat că ar locui într-o astfel de casă.

Satiră a vieții rurale americane?

Personajele din tablou au trăsături lungi exagerate, reflectând fereastra gotică lungă care poate fi văzută în spatele lor. Pentru mulți oameni, fețele și expresiile exagerate ale subiecților din tablou par să prezinte un fel de satiră a vieții rurale americane. Se speculează că locuitorii din Iowa nu au primit cu plăcere imaginea, mulți exprimându-și dezgustul față de modul în care aceasta reprezenta viața din Iowa.

Wood nu a clarificat niciodată dacă imaginea se dorea a fi sinceră sau satirică. În timpul vieții, el a făcut o serie de declarații confuze ca răspuns la întrebare. „Există satiră în ea”, a spus el, „dar numai așa cum există satiră în orice afirmație realistă”.

Furca se află chiar în centrul lucrării, cu vârfurile albe strălucind spre privitor. Ca simbol al culturii agricole, o greblă ar fi părut alegerea evidentă, însă Wood folosește o furcă, simbol mult mai puternic.

În credința hindusă, tridentul este o suliță cu trei vârfuri care este folosită simbolic pentru a alunga răul, în timp ce în gândirea budistă, tridentul este legat de căutarea cunoașterii sau a conduitei corecte.

Furcile sunt utilizate în mod regulat în fermele din Midwest pentru a strânge neghina după ce aceasta a fost separată de grâu. În „American Githic”, furca pare să semnaleze o graniță, o diviziune ostilă între privitor și subiect. Pare să vorbească despre muncă grea, curaj și un anumit grad de pericol – o duritate a unui mediu care pare, la început, plăcut, senin. Nu este clar dacă Wood a intenționat să satirizeze valorile din Iowa sau să surprindă un mod de viață, dar, în ambele cazuri, imaginea furcii este esențială pentru pictură și pentru atmosfera pe care Wood a încercat să o creeze.

Foto credit: The Art Institute of Chicago, „American Gothic”, 1930, Grant Wood (1891-1942)

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.