Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Galeria de Artă Decorativă Europeană – Sute de piese din secolele XVI – XIX în șase săli la MNAR / foto
galeria de arta decorativa europeana, mnar, ministerul culturii

Galeria de Artă Decorativă Europeană – Sute de piese din secolele XVI – XIX în șase săli la MNAR / foto

Galeria de Artă Decorativă Europeană, un proiect realizat în mai mult de un deceniu, a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al României. Ea reunește sute de obiecte ce datează din secolele XVI – XIX de la ateliere prestigioase din Europa și ocupă șase încăperi la etajul al treilea al corpului A2 al muzeului.

Prezentarea în premieră a galeriei a avut loc pe 14 ianuarie, cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, astfel că ea va putea fi vizitată gratuit pe 15 ianuarie, urmând să intre, de săptămâna aceasta, în circuitul muzeului.

Raluca Turcan, ministrul Culturii, prezentă la eveniment, a declarat: „Această galerie este un exemplu de înțelegere și de valorificare a apartenenței noastre la spațiul european”. Ea a menționat și că, în prezent, este în pregătire o galerie de artă orientală.

Expoziția vine cu o noutate – aplicația MyMNAR, cu ajutorul căreia vizitatorii primesc detalii suplimentare despre fiecare exponat.

Lucrările de realizare a Galeriei de Artă Decorativă Europeană – idee apărută în anul 2012 – au fost conduse începând din 2022 de Judit Balint, director în cadrul muzeului. Ea a afirmat: „Arta decorativă reprezintă o parte importantă în patrimoniul muzeului nostru și ne bucurăm că, după aproximativ 40 de ani, cele mai importante piese din colecțiile noastre sunt astăzi accesibile publicului într-o galerie permanentă. Parcursul expozițional propune o incursiune în patru secole de istorie a gustului și rafinamentului, a inovațiilor mașterilor și manufacturilor din spațiul european”.

Patrimoniul MNAR cuprinde mai mult de 10.000 de piese de artă decorativă europeană – de la tapiserii la mobilier, ceramică, sticlă și metal. În cele șase săli ale GADE este expusă acum o selecție semnificativă, cu piese din Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Italia, Olanda, Spania și Rusia.

Circuit și referințe

Parcursul expozițional este cronologic, vizitatorul putând lesne remarca influențele între regiunile europene.
În prima sală se află, între altele, ceramică produsă la Delft, centru din Țările de Jos care s-a remarcat în secolele XVI – XVII, ce imita porțelanul chinezesc.
Selecția cuprinde și ceramică hispano-maură, produsă în Peninsula Iberică sub influența olarilor mauri, după cum a explicat Balint. Aceasta, ajunsă în Italia, a influențat producția locală. Astfel au luat naștere centre importante de producție de ceramică italiene.
Din spațiul german sunt expuse piese reprezentative din metal, piese de secol XVII din cositor și porțelan din secolul XVIII.
Spațiul francez e reprezentat de ceramica din Ruen și Moustiers și de mobilier, grupuri statuare, tapiserii și servicii de masă din argint. Sunt expuse și piese deosebite realizate de meșteri ruși, inclusiv de faimoasa casă Fabergé.

„Toate aceste obiecte au avut, întâi de toate, o funcție utilitară, dar cu toate acestea valoarea lor estetică e mare și astfel își găsesc astăzi locul într-un muzeu”, a subliniat Judit Balint.
O parte dintre ele au mai fost expuse de-a lungul anilor în muzeu, în Galeria de Artă Universală, și, pentru o scurtă perioadă, în anii 1980, la Muzeul Sticlei și Ceramicii deschis în Palatul Știrbei, pe Calea Victoriei. În ultimii ani, multe dintre obiecte au fost restaurate de echipa MNAR.

Actualul spațiu dedicat galeriei a fost foarte afectat de cutremurul din 1986 și la Revoluția din 1989. Aici au fost întreprinse ample lucrări de renovare și, pentru expunerea unora dintre piese la cele mai înalte standarde, au fost produse vitrine speciale.

atelier olandez, galeria de arta decorativa europeana, mnar, curatorial.ro

Vase atelier olandez, Galeria de Artă Decorativă Europeană, MNAR, curatorial.ro

installation view galeria de arta decorativa europeana, mnar, curatorial.ro

Galeria de Artă Decorativă Europeană, MNAR, curatorial.ro

tapiserie galeria de arta decorativa europeana, mnar, curatorial.ro

Galeria de Artă Decorativă Europeană, MNAR, curatorial.ro

ceasuri de buzunar galeria de arta decorativa europeana, mnar, curatorial.ro

Ceasuri de buzunar Galeria de Artă Decorativă Europeană, MNAR, curatorial.ro

mobilier atelier francez, galeria de arta decorativa europeana, mnar, curatorial.ro

Mobilier atelier francez, secolul XIX, Galeria de Artă Decorativă Europeană, MNAR, curatorial.ro

Credit fotografie principală: Ministerul Culturii