Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Galerie bucureșteană, la ediția aniversară Frieze London
london,england,9,october,2016;,entrance,to,frieze,art,fair

Galerie bucureșteană, la ediția aniversară Frieze London

Galeria Ivan din București, care reprezintă artiști precum Geta Brătescu, Paul Neagu, Lia Perjovschi și Simona Runcan, va participa la ediția aniversară Frieze London, ce va avea loc în perioada 11 – 15 octombrie.

Galeria bucureșteană este inclusă în secțiunea Spotlight a târgului care împlinește 20 de ani.

Curatoriată pentru prima dată de Valerie Cassel Oliver, celebra secțiune revine cu prezentări solo ale unor artiști din secolul al XX-lea, punând accentul pe lucrări subapreciate din perioada anilor 1950 – 1970. Pe lângă faptul că prezintă noi cercetări asupra unor figuri trecute cu vederea din întreaga lume, Spotlight oferă o platformă pentru lucrări timpurii semnificative ale unor artiști consacrați.

Printre artiștii prezentați în acest an se numără Rose Finn-Kelcey, Maren Hassinger, Zenzaburo Kojima, Anna Mark, Mehdi Moutashar, I Gusti Ayu Kadek Murniasih, Gianni Piacentino, Simona Runcan (1942 – 2007), Ethel Schwabacher și Toshiko Takaezu.

A 20-a aniversare a Frieze va fi marcată prin „cea mai internațională ediție” a Frieze London de până acum și o nouă secțiune condusă de artiști, alături de o nouă programare la Frieze Masters (ajunsă la a 11-a ediție) și Modern Women.

Frieze London

Frieze London, organizat în Regent’s Park, propune un program dinamic de proiecte speciale, parteneriate și evenimente care demonstrează atractivitatea Londrei ca destinație culturală dinamică. Frieze Week, un program extins de evenimente culturale, se va desfășura în perioada 9 – 15 octombrie, în paralel cu târgurile, în galerii, instituții și spații conduse de artiști din tot orașul.

Cu peste 160 de galerii de top din 40 de țări, Frieze London 2023 este „cea mai internațională ediție” a târgului de până acum. În conformitate cu istoria sa de 20 de ani, târgul prezintă un contingent de bază de expozanți cu sediul în Londra, cu 59 de spații de operare în oraș. Printre acestea se numără unele dintre galeriile definitorii ale orașului: Arcadia Missa, Carlos/Ishikawa, Sadie Coles HQ, Pilar Corrias, Thomas Dane Gallery, Alison Jacques, Lisson Gallery, Kate MacGarry, Victoria Miro, Modern Art, Maureen Paley și White Cube.

Artist-to-Artist

Pentru a marca cea de-a 20-a aniversare a Frieze London, inițiativa specială Artist-to-Artist îi invită pe Alvaro Barrington, Olafur Eliasson, Tracey Emin CBE RA, Anthea Hamilton, Simone Leigh, Wolfgang Tillmans, Rirkrit Tiravanija și Haegue Yang să propună artiști pentru prezentări personale, bazându-se pe tradiția de lungă durată a Frieze London de a programa expoziții conduse de artiști.

Acești opt artiști de renume mondial, ale căror lucrări au definit peisajul artei contemporane în ultimele două decenii, propun un omolog pentru o expoziție personală în cadrul târgului. Fiecare dintre selecționeri este bine cunoscut pentru sprijinul acordat altor artiști, iar Artist-to-Artist evidențiază rolul lor de susținători, introducând noi voci în cadrul târgului.

Prezentările recomandate cuprind Deborah Anzinger propusă de Simone Leigh (Nicola Vassell); Mark Barker propus de Wolfgang Tillmans (Shahin Zarinbal); Ayoung Kim propus de Haegue Yang (Gallery Hyundai); Fabian Knecht propus de Olafur Eliasson (alexander levy); Simonette Quamina propusă de Alvaro Barrington; Vanessa Raw propusă de Tracey Emin CBE RA (Carl Freedman Gallery); Wantanee Siripattananuntakul propusă de Rirkrit Tiravanija (Gallery Ver); și Carlos Villa propus de Anthea Hamilton (Silverlens).

Focus: Talente emergente

Focus, secțiunea apreciată de critici dedicată galeriilor înființate în 2011 sau după, revine anul acesta fiind consiliată de Angelina Volk (Emalin, Londra), Piotr Drewko (Wschód, Varșovia) și Cédric Fauq (curator șef la CAPC Musée d’art Contemporain, Bordeaux).

Secțiunea din acest an include prezentări de Larry Achiampong (Copperfield), Débora Delmar (Llano), Mattia Guarnera-MacCarthy și Hamed Maiye (Harlesden High Street), Josèfa Ntjam (Nicoletti), Jack O’Brien (Ginny on Frederick) și Jordan Strafer (Heidi and Hot Wheels).

Ediții ale artiștilor internaționali

Editions prezintă o selecție de lucrări de artă în ediție limitată create de artiști internaționali de renume, la prețuri accesibile, făcând lumea colecționării accesibilă unui public nou. Printre participanții din acest sector se numără Borch Editions (Copenhaga), Cristea Roberts Gallery (Londra), Knust Kunz Gallery Editions (München), Paragon (Londra) și STPI Gallery (Singapore).

Maeștrii Frieze

Cu mai mult de 130 de galerii participante și condusă de Nathan Clements-Gillespie, secțiunea Frieze Masters reunește șase milenii de artă – de la antichități rare la picturi ale vechilor maeștri și capodopere din secolul XX – creând o destinație unde vizitatorii pot descoperi istoria artei din nou.

Târgul cuprinde o mulțime de galerii internaționale importante, printre care Colnaghi, Galerie Eric Coatelem, De Jonckheere, Simon C. Dickinson, Peter Finer, Gagosian, Richard Green, Johnny Van Haeften, Hakgojae Gallery, Peter Harrington, Hauser & Wirth, Gallery Hyundai, Annely Juda Fine Art, Pace Gallery, Galerie G. Sarti, Skarstedt, Sprüth Magers, Craig Starr Gallery, Axel Vervoordt, Waddington Custot și Offer Waterman.

Femei moderne: Artă și drepturile femeilor între 1880-1980

În 2023, va fi introdusă Modern Women, o secțiune tematică condusă de Camille Morineau (co-fondatoare a organizației non-profit AWARE – Archive of Women Artists, Research and Exhibitions).

Dedicată expozițiilor solo ale artistelor, Modern Women pune un accent pe lucrările create între 1880 și 1980, o perioadă crucială pentru drepturile femeilor și feminism.

Printre artistele prezentate se numără Tarsila do Amaral (Almeida & Dale Art Gallery), Anna-Eva Bergman și Germaine Richier (Perrotin), Lisetta Carmi (Ciaccia Levi și Galleria Martini & Ronchetti), Émilie Charmy (Galerie Bernard Bouche), Kangja Jung (Arario Gallery), Maria Lai (M77), Vera Molnár (Vintage Galéria), Faith Ringgold (ACA Galleries), Paule Vézelay (England & Co) și Ethel Walker (Piano Nobile).

Studio

O altă noutate în acest an este Studio, curatoriată de Sheena Wagstaff. Accentul este pus pe locul de creație al artistului, unde scânteia invenției se manifestă sub forma unui obiect. Aceasta prezintă artiști internaționali singulari – Maggi Hambling, Mona Hatoum, Lucia Laguna, Arlene Shechet, Hyun-Sook Song – care sapă adânc în cultura trecutului pentru a-și informa și revigora practica.

Parte integrantă a fiecărei prezentări sunt imaginile și obiectele de arhivă, acumulate de-a lungul deceniilor în camera de lucru a unui artist și care invocă linia de viață creativă a acestuia, precum și spiritul atelierului ca spațiu viu, în continuă schimbare.

În evidență

Stand Out revine pentru al treilea an consecutiv, sub conducerea lui Luke Syson (director și curator la Fitzwilliam Museum, Cambridge). Secțiunea curatorială sfidează ierarhiile tradiționale ale mijloacelor de comunicare, care sunt în mare măsură depășite în arta contemporană – aici, operele de artă, odată respinse ca fiind „decorative”, sunt reexaminate și revendicate în mod semnificativ.

În acest an, secțiunea lui Syson explorează nenumăratele moduri în care culoarea este esențială pentru estetica obiectelor de artă și a sculpturilor.