Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Galerie subterană de artă preistorică din Spania, cea mai vizitată din Europa
geological,formations,in,famous,nerja,cave,,andalusia,,spain

Galerie subterană de artă preistorică din Spania, cea mai vizitată din Europa

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Córdoba a concluzionat că peșterile Nerja din Málaga, o galerie subterană de artă preistorică, au fost vizitate mult mai devreme și mai des decât se credea anterior.

De când au fost descoperite involuntar de copiii din zonă, în 1959, peșterile Nerja, ale căror pereți sunt acoperiți cu artă paleolitică, au fost un punct de atracție pentru turiști și arheologi deopotrivă. Cele mai recente cercetări demonstrează că peșterile au fost vizitate continuu timp de 41.000 de ani sau cu 10.000 de ani mai devreme decât se credea.

Tot aici este stabilit că există cea mai veche lucrare de artă din lume.

Cele mai multe vizite într-o peșteră preistorică din Europa

Deși s-a acordat o atenție considerabilă artei preistorice din peșteri, care variază de la puncte și linii la scene zoomorfe complexe, această reentă cercetare se concentrează exclusiv pe datarea activității umane.

Vizitatorii preistorici se bazau pe lumina focului pentru a ilumina peșterile, lăsând funingine pe pereți și cărbune pe sol, pe care cercetătorii de astăzi le pot colecta și testa cu ajutorul tehnicilor de datare cu carbon. Este o tehnică pe care Marián Medina, autoare principală a articolului din Scientific Reports, o numește „arheologie a fumului” și pe care a practicat-o în peșteri spaniole și franceze.

„Lucrarea include 68 de datări cu radiocarbon (48 dintre ele nepublicate)”, au explicat cercetătorii în articol. „Au fost identificați 35.000 de ani de ocupație umană în carstul adânc și cel puțin 64 de faze diferite, până în prezent cel mai mare număr de vizite cunoscut pentru o peșteră preistorică din Europa”.

Claritate privind evoluția comportamentului uman

Cele mai vechi reziduuri coincid cu perioada Paleoliticului superior, când erau fabricate unelte, asociată cu primii oameni moderni din Europa, deși este posibil ca funinginea să fi fost produsă de focurile de Neanderthal. Alte cercetări din lucrare arată că un anumit tip de pin a fost îndelung folosit pentru focuri.

„Datele antracologice din acest studiu întăresc și mai mult această idee a unei alegeri preferențiale și interculturale… pentru activitățile de iluminat în interiorul peșterilor în timpul Paleoliticului superior”, se arată în articol.

Pentru autorul principal, investigațiile din peșterile Nerja pot aduce claritate privind evoluția comportamentului uman. „Sunt încă multe lucruri pe care le poate dezvălui despre cum eram”, a spus ea.