
Garderoba artiștilor, de la Rembrandt la Dali și Duchamp, în expoziție la Muzeul Louvre-Lens
Turbanele lui Rembrandt, eșarfele lui Élisabeth Vigée Le Brun, pantalonii Rosei Bonheur, halatul lui Balzac de Rodin, peruca lui Andy Warhol, rochia șarpe a lui Niki de Saint Phalle… Oare hainele îl fac pe artist? Pentru prima dată la Louvre-Lens, arta și moda se reunesc într-o expoziție unică.
Expoziţia „S’Habiller en artiste. L’artiste et le vêtement” este o plimbare prin picturi, sculpturi, portrete și costume.
De la togă la rochia electrică, de la costumul de ceremonie la salopetă și haina de lucru, îmbrăcămintea artistului dezvăluie atât o epocă și o intenție artistică, cât și locul artistului în societate.
Expoziția prezentată la Louvre-Lens până la 21 iulie se joacă cu dublul sens al expresiei „a se îmbrăca ca un artist”: ea reunește ținute purtate de creatori atunci când lucrează și haine sub formă de opere de artă pe care unii dintre ei le-au imaginat. Mai mult de 200 de piese în total, pe o scenă mare de 1. 800 de metri pătrați.

Expoziția „S’habiller en artiste”/ Louvre-Lens
Trei ținute de Yves Saint Laurent deschid spectacolul, inclusiv rochia de seară emblematică cu păsări, concepută ca un omagiu adus pictorului Georges Braque.

Expoziția „S’habiller en artiste”/ Louvre-Lens
„El este couturierul care a citat cel mai mult istoria artei. Este aproape ca și cum ne-am uita la o sculptură”, explică Annabelle Ténèze, directoarea muzeului și curatoarea expoziției, împreună cu Olivier Gabet, șeful departamentului de obiecte de artă de la Louvre.
Expoziția reunește inclusiv picturi, sculpturi, articole de îmbrăcăminte, creații haute-couture, desene, fotografii și videoclipuri, din Renaștere până în zilele noastre.

„Autoportrait au chevalet”, Rembrandt, 1660, Musee du Louvre ©
Un alcov adăpostește două tablouri ale lui Rembrandt, inclusiv faimosul său „Autoportrait au chevalet et à l’appuie-main de peintre” (1660). Maestrul olandez s-a portretizat pe sine de peste 80 de ori de-a lungul vieții sale, fără să poarte niciodată aceeași ținută.
În haine orientale sau brocart de prinț, Rembrandt, supranumit „omul celor 1.000 de costume”, și-a multiplicat deghizările și și-a documentat îmbătrânirea. Expoziția îl leagă de artistul franco-polonez Roman Opalka, care a murit în 2011 și s-a fotografiat timp de trei decenii, mereu în aceeași poziție, purtând o singură cămașă albă. Arta contrapunctului.
Expoziția evidențiază măsura în care artiștii spun povestea hainelor și, de asemenea, măsura în care creatorii de modă au fost inspirați de istoria artei, de la Yves Saint Laurent la Christian Dior. Deoarece un articol de îmbrăcăminte poate fi o operă de artă, iar o operă de artă poate fi un articol de îmbrăcăminte, acesta este un limbaj în sine pe care artiștii au continuat să îl exploreze până în prezent.
Muzeul colaborează cu cinci instituții, de la școli secundare la cursuri de formare profesională în industria modei, pentru a crea sisteme de mediere personalizate, de la etichete îmbunătățite la o bibliotecă mobilă de materiale.
Foto credit: „Saint Luc peignant la Vierge”, Nicolas de Hoey, 1603, Musée des Beaux-Arts de Dijon