Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Geometrii spațiale fantomatice de Cristian Rusu, la Kunsthalle Bega
ghost geometry, kunsthalle bega

Geometrii spațiale fantomatice de Cristian Rusu, la Kunsthalle Bega

Expoziția „Ghost Geometry”, de Cristian Radu, va fi vernisată pe 22 octombrie, la Kunsthalle Bega, unde va putea fi vizitată până pe 18 decembrie 2022.

Curatorul expoziției este Diana Marincu, iar anterior vernisajului Rusu va susține, în aceeași zi, o prezentare concentrată pe cele două ipostaze ale sale – de artist vizual și de scenograf.

„Artistul Cristian Rusu urmărește de mai mulți ani subiectul «fantomaticelor» geometrii spațiale care ne influențează percepția și gândirea, punând în evidență structura universului vizibil ca un cadru care merită dezmembrat și reclădit, prin proiecte site-specific”, spune Diana Marincu, critic de artă și director artistic al Fundației Art Encounters din Timișoara, membru AICA și IKT.

Ea continuă: „Căutând tensiunile dintre spațiul fizic și cel sensibil, artistul a ales o confruntare directă cu spațiul expozițional – hala industrială unde s-a inaugurat Kunsthalle Bega în 2019 –, cu identitatea lui arhitecturală și cu propriile noastre preconcepții sau percepții. Alternanța plin și gol, orizontal și vertical, amplu și miniatural desenează în spațiu o serie de evadări din setul de constrângeri cu care se lucrează de obicei. Acest desen volumetric poate fi o hartă a libertății, a căutării sublimului și, în același timp, o reordonare a unui mod de a privi”.

Rusu încearcă să destabilizeze ordinea arhitecturală dată

Cristian Rusu își explică practica: „Dialogul meu cu spațiul este unul polemic, în care, pornind de la morfologia spațiului expozițional, încerc să destabilizez ordinea arhitecturală dată, prin intervenții volumetrice. De la bun început, am perceput spațiul Kunsthalle Bega ca pe unul extrem de provocator din punct de vedere vizual: un spațiu complicat din cauza structurii sale (mărime, structuri arhitecturale, geometrie). De aceea am hotărât să supralicitez această presiune psiho-somatică până la maximă saturație. Prin această instalație, îmi continui și cercetarea cu privire la abordarea sublimului (frumusețe, fascinație și frică) în context contemporan, precum și privirea mea melancolică înspre admirația ruinei pe care o văd ca pe un motor al meditației mele artistice. Instalația este atât o intervenție personală în Kunsthalle Bega, cât și un spațiu reconfigurat pentru viitoarea expoziție «Diferite grade de libertate / Different Degrees of Freedom»”.

Acest proiect al lui Cristian Rusu este cea mai amplă intervenție in-situ din seria „Ghost Geometry”, produs de Fundația Calina prin Kunsthalle Bega și face parte din programul „Școala Kunsthalle Bega – spațiu de proiecte creative și educaționale (ediția a 2-a, 2022)”, co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte în cadrul programului prioritar „Repere în cultură”.

Cine este Cristian Rusu

Cristian Rusu (n. 1972) este artist vizual și scenograf, lector dr. la Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cercetarea sa artistică principală este chestionarea spațiului și meditația melancolică asupra ruinei și a sublimului în context contemporan. Prin diferite tehnici ale artelor vizuale și combinând concepte spațiale și arhitecturale, el interoghează interacțiunea dintre estetică, sensibilitate și ideologie, în special prin proiecte site-specific.

În urma intervenției spațiale pregătite de Cristian Rusu, expoziția „Diferite grade de libertate” se va instala la Kunsthalle Bega în luna ianuarie, implicând alți 12 artiști din România și de pe scena internațională, care vor reflecta asupra celor două aspecte fundamentale pe care arta se bazează: libertatea fizică și cea mentală.
Este vorba despre Andreea Albani (RO), Ștefania Becheanu (FR/RO), Andrei Bucovanu (RO) Mircea Cantor (FR/RO), Ștefan Curelici (RO), Judith Fegerl (AT), Adrian Ganea (RO), Marie-Claire Messouma Manlanbien (FR), Sebastian Moldovan (RO), Ciprian Mureșan (RO), Cristian Rusu (RO), Sinta Werner (DE), Anna Zvyagintseva (UA).