Germania aprobă planul controversat pentru restituirea operelor de artă furate de naziști
Cabinetul federal al Germaniei a aprobat un plan de reformare a proceselor de restituire a operelor de artă deturnate de naziști, inclusiv înființarea unei curți speciale de arbitraj pentru soluționarea acestor probleme.
Aparent, modificările ar permite reclamanților să solicite, fără consimțământul actualilor proprietari, arbitrajul pentru recuperarea operelor de artă jefuite.
Decizia a fost anunțată într-un comunicat al Claudiei Roth, ministrul de stat pentru cultură al Germaniei, care a afirmat că decizia a fost rezultatul unei cooperări „intense și constructive” între guvernul federal și cele locale din Germania, precum și între Consiliul Central al Evreilor și Conferința Evreilor pentru revendicări.
Germania este una dintre cele 44 de națiuni care au semnat, în 1998, Principiile de la Washington privind arta confiscată de naziști, care caută o „soluție justă și echitabilă” pentru returnarea acestor opere de artă.
În Germania, atât proprietarul actual al oricărei opere de artă, cât și partea care pretinde că este proprietarul de drept trebuie să consimtă la arbitraj. Anterior, un comitet consultativ judeca litigiile, deși deciziile sale nu erau obligatorii. Acum, reclamanții pot face apel direct la curtea de arbitraj nou înființată, fără a fi necesar consimțământul la arbitraj al proprietarilor actuali ai operelor de artă.
Cu toate acestea, un grup condus de avocatul elvețian Olaf Ossmann și de istoricul german Willi Korte a calificat noul sistem drept o „palmă peste față” pentru familiile afectate, într-o scrisoare deschisă adresată cancelarului Olaf Scholz, după cum a relatat AFP. Grupul a declarat că noul proces de arbitraj „nu a fost discutat public” și a solicitat guvernului să pună pauză reformei, afirmând că procedurile de arbitraj planificate ar putea fi invocate doar cu acordul actualilor proprietari.