Ghenie, Aftene și Bălașa, într-o licitație de artă postbelică și contemporană la București
Lucrări de Adrian Ghenie, Mircea Roman, Felix Aftene și Sabin Bălașa sunt incluse licitației de artă postbelică și contemporană organizată de Artmark în 19 noiembrie și au primit cele mai mari estimări.
„Untitled (Înger și memorie)”, ulei pe carton semnat Adrian Ghenie și datat 2000, are o valoare estimată între 60.000 și 90.000 de euro, fiind urmat de „Personaj închis”, sculptură din lemn datată 1999 de Mircea Roman, cu estimare de 15.000 – 25.000 de euro.
O lucrare în bronz de Felix Aftene, intitulată „Arhitectura zborului” (2024), este scoasă la vânzare cu o estimare cuprinsă între 12.000 și 18.000 de euro. La cel mult 18.000 de euro este estimată pictura „Zeița lumii” (1976), ulei pe pânză de Sabin Bălașa.
Licitația cuprinde 25 de lucrări de artă contemporană din colecția istoricului și criticului de artă Ruxandrei Garofeanu, dintre care cele mai multe au fost incluse în expoziția „Atelierele Pangratti. In memoriam Ruxandra Garofeanu”, realizată anul acesta de Art Safari.
Prezentul eveniment, care este și ultima licitație de artă contemporană a anului la Artmark, adaugă lucrări provenite din colecția scriitorului Ilie Mirea.
Astfel că, licitația de artă postbelică și contemporană oferă opere realizate atât de fondatorii celor două mari direcții din arta postbelică românească – Alexandru Ciucurencu și Corneliu Baba, cât și de elevii acestora, artiști recunoscuți astăzi la nivel internațional – Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Mircea Ciobanu și Constantin Piliuță. Din selecție nu lipsesc lucrări ce poartă semnătura lui Georges Mazilu și creații ale artiștilor emergenți Irina Dragomir și Daniel Rădulescu.
Credit foto: Artmark