Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ghenie, al doilea cel mai bine vândut artist român la nivel mondial, revine în licitație la București
autoportret 2003 2004, adrian ghenie, artmark

Ghenie, al doilea cel mai bine vândut artist român la nivel mondial, revine în licitație la București

Adrian Ghenie, artistul român cel mai bine vândut la nivel mondial după Constantin Brâncuși, revine în licitație la București.

„Autoportret”, ulei pe carton realizat în anii 2003-2004, este disponibil în licitația Artmark de artă postmodernă și contemporană care include o secvență caritabilă pentru acordarea unei burse pentru încurajarea cercetării artei românești. Aceasta e programată în 20 februarie, la Palatul Cesianu-Racoviță și online, pe platforma Artmark Live.

Licitația cuprinde 200 de creații, iar vânzarea lucrării lui Ghenie va porni de la 50.000 de euro. Este unul din primele autoportrete cunoscute ale lui, datând din anii pe care artistul i-a numit „o perioadă ciudată”, cu multe căutări, în care a emigrat în Austria și era pe punctul de a renunța la pictură.

Adrian Ghenie a înregistrat, în ultimii ani, noi recorduri de vânzare la nivel mondial. Pictura lui „Pie fight Interior 12”, realizată în 2014, a fost adjudecată, în mai 2022, contra sumei de 10,37 milioane dolari la o licitație Christie’s Hong Kong. La evenimentele de profil din România, recordul pentru o lucrare a lui e stabilit de un alt autoportret compozițional (2006-2009), vândut la Artmark, în decembrie 2019, pentru 150.000 de euro. Lucrări ale lui se află în importante colecții din lume, precum Centre Pompidou Paris și The Metropolitan Museum of Art din New York.

Ghenie îi urmează, din punct de vedere al nivelului adjudecărilor pentru arta românească, lui Constantin Brâncuși, a cărui sculptură „La jeune fille sophistiquée” a stabilit un record pentru artist, în 2018, când a fost adjudecată contra sumei de 71 milioane dolari.

Marcel Iancu, Felix Aftene și Corneliu Baba, în licitație

Licitația din februarie îi reunește pe unii dintre cei mai de seamă artiști români postmoderni, între care Marcel Iancu, prezent cu cinci lucrări provenind din perioade diverse și realizate în tehnici diverse, de la litografie la picturi abstracte în ulei. Două dintre acestea, pictate în tehnica clasică a uleiului pe pânză, în maniera abstracțiunii lirice, sunt „Compoziție cu măști și o cumpănă” și „Compoziție abstractă” și estimate la 1.500 – 2.500 de euro.

A două cea mai mare estimare în licitație, de 6.000 – 9.000 de euro, au primit-o lucrările „Ultima zăpadă” (2023), acrilic pe pânză de Felix Aftene, „Muză citind”, bronz de Ion Irimescu, și „Un preot (Ioan Pop)” (1985), ulei pe pânză de Corneliu Baba.

Evenimentul include o secțiune caritabilă, la care participă 18 lucrări, printre care „Cariatidă”, de Irina Dragomir. Cu banii strânși din vânzarea loturilor marcate cu inimă roșie, A10 by Artmark acordă o bursă de studii pentru încurajarea cercetării artei românești, de o manieră clasică și precisă, constând în realizarea de monografii cu privire la importanți artiști români de patrimoniu, amplu puși în valoare în piața de artă, însă insuficient cercetați academic și documentați în literatura de specialitate.