Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Gheorghe Petrașcu, 150 de ani de la naștere – Expoziție la Academia Română
september,22,,2017,bucharest/romania, ,the,romanian,academy,(academia,romana)

Gheorghe Petrașcu, 150 de ani de la naștere – Expoziție la Academia Română

O expoziție dedicată lui Gheorghe Petrașcu va fi deschisă la Biblioteca Academiei Române pe 6 iunie, când sunt marcați 150 de ani de la nașterea artistului și printr-o conferință omagială.

Secția de arte, arhitectură și audiovizual a Acedemiei și Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” organizează conferința ce va avea loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ din Calea Victoriei 125, începând cu ora 11:00.

Expunerile vor avea ca temă implicarea în viața artistică a pictorului Gheorghe Petrașcu, în calitate de membru titular al Academiei Române, și maniera plastică de redare a realității în creațiile sale.

În cadrul evenimentului va fi proiectat filmul documentar „Gheorghe Petrașcu“, realizat în anul 1973 de Nina Behar și oferit de Centrul Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română.

50 de guase și desene ale lui Petrașcu, expuse

Biblioteca Academiei Române vernisează, în sala „Theodor Pallady“, la ora 13:00, expoziția dedicată operei artistului.

În cele 50 de guașe și desene din colecția Cabinetului de Stampe, Fotografie și Hărți, publicul va remarca un ritm propriu al pictorului, care dă măsura detaliilor din naturile moarte și din formele distincte ale peisajelor.

Expoziția va fi deschisă în perioada 6 – 24 iunie 2022, putând fi vizitată între orele 09:00 și 14:00. Intrarea este liberă.

Gheorghe Petrașcu și Nicolae Vermont

Gheorghe Petrașcu (1872 – 1949), personalitate de referință a artei românești, a devenit membru al Academiei Române în anul 1936. Absolvent strălucit al Școlii de Belle-Arte din București, și-a continuat studiile la Academia „Julian“ din Paris. După o primă expoziție personală la Ateneul Român, a participat la expozițiile saloanelor oficiale românești de la Barcelona, Paris, Veneţia, Zürich, impresionând prin forța expresivității din peisaje și scene de interior și prin cromatica ce susține un tip de concretețe a realului.

În paralel, Biblioteca Academiei Române va organiza o expoziție dedicată pictorului Nicolae Vermont (1866 – 1932), ce cuprinde peste 60 de plăci de gravură din metal, toată colecția existentă în patrimoniul Cabinetului de Stampe, Fotografie, Hărți.

Gheorghe Petrașcu și Nicolae Vermont fac parte din nucleu tinerilor artiști care în anul 1901 a inițiat una dintre cele mai puternice organizații culturale românești de la începutul secolului, Societatea „Tinerimea artistică“.