Gili Mocanu propune un „joc al minții” în noua expoziție de la Arsmonitor/ galerie foto
Reprezentări după natură, simboluri oculte sau referințe din istoria artei se ascund în lucrările lui Gili Mocanu din expoziția „Nu mai plânge, Gili”, deschisă la galeria Arsmonitor de la Casa Presei Libere.
Cele 17 lucrări, toate uleiuri pe pânză, unele copleșitoare, prin culoare și mărime, precum „Untitled”, „Cer înstelat”, „Jupiter”, „Color” (instalație video), „Revera”, acaparează privirea, fiind evidențiate printr-o serie de schimbări tehnice și iconografice.
Potrivit curatorului Silviu Pădurariu, exercițiul propus în expoziția „Nu mai plânge, Gili” constă în confruntarea cu acest corp de lucrări fără a apela la preceptele modelate de ghizii interpretării artei, așa cum sunt istoricul, curatorul și filosoful. Ca privitor, ești invitat să te întâlnești cu un tip de imagine fără a fi nevoit să faci uz și abuz de beția de înțelesuri și de ancorele impuse de maeștrii argumentării. Ești singur în fața imaginii, în afara unui grilaj narativ, întrebându-te „cine privește pe cine”. Jocul „plânsului lui Gili” are tocmai această calitate de „joc al minții”.
Autorul „întinde capcane” privitorului, reprezentările după natură – un cerb în codru, o lebădă pe valuri, un tigru printre liane, palmieri, un corb pe cer, o planetă – se ascund între tușe și forme.