Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Giorgio Butini, la Palatul Noblesse din București
butini, dea dell'acqua

Giorgio Butini, la Palatul Noblesse din București

O expoziție a lui Giorgio Butini va fi deschisă la Palatul Noblesse din București pe 20 noiembrie, după ce, mai mult de două luni, 80.000 de persoane au văzut la Castelul Cantacuzino din Bușteni singura reprezentare în marmură albă de Carrara a mitului zborului lui Icar realizată de artistul florentin și amplasată în parcul castelului.

Vernisajul va avea loc în seara zilei de luni în prezența lui Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadorul Italiei la București. Expoziția se află sub patronajul Ambasadei Italiei și al Institutului Italian de Cultură.

Giorgio Butini, arta plastică și decorativă

Giorgio Butini este un artist italian, născut în 1965, în Florența, cu experiență în arte vizuale, sculptură, desen, pictură și orfevrărie, precum și în domeniul ceramicii și artelor decorative. Artistul este, totodată, specializat în restaurarea de picturi, fresce și materiale din piatră. Butini a urmat studii aprofundate ale anatomiei corpului uman. A câștigat șapte premii semnificative, precum Premiul II la Bienala de la Veneția în 1997, Premiul pentru lucrarea „Visele”, expusă la a șasea ediție a Bienalei Internaționale de Artă de la Beijing (China), în 2015 și, în 2022, Premiul Internațional al Orașului Troina, ca parte a secțiunii de sculptură, unde s-a clasat drept cel mai bun sculptor contemporan.

Artistul a realizat numeroase lucrări publice, printre care „Supremația”, o sculptură din bronz și argint aflată la Muzeul Palatului Quirinal din Roma, oferită în dar președintelui Republicii Italiene în 2010, „Moarte, Înviere și Duhul Sfânt”, un crucifix de bronz dăruit Papei Benedict al XVI-lea în 2007 și prezent în Muzeul Vaticanului, precum și „Arcul păcii”, lucrare inaugurată la Biserica Santa Maria Maddalena dei Pazzi, Florența, în mai 2023. Cea din urmă reprezintă viziunea artistului Giorgio Butini despre pace și va fi expusă permanent la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles.