Graffiti, artă anamorfică, sunet și lumină într-un eveniment-omagiu dedicat lui Rodion G.A.
Evenimentul „The Future is History” reunește diverse forme de expresie artistică – graffiti, artă anamorfică, sunet și lumină – și este un omagiu adus muzicianului și artistului Rodion G.A., considerat părintele muzicii electronice românești.
În memoria lui Rodion G.A., artiștii Kero Zen, Andrei Cucu, Andrei Bucureci și echipa Lumilor au colaborat pentru acest proiect interdisciplinar, prezentat pe 13 ianuarie, începând cu ora 19:00.
Evenimentul va avea loc la MushuROI Creative Hub din Cluj-Napoca.
Aici a avut loc în luna decembrie o sesiune live painting susținută de Kero Zen, pe fundalul unui live set realizat de Andrei Bucureci. Acum, lucrarea de artă colaborativă va fi prezentată în forma finală și va fi completată de o instalație de sunet a artistului Andrei Cucu, stabilit în Berlin, și de componenta luminescentă creată de Lumilor.
Scurtă biografie Rodion G.A. (1953 – 2021)
Cunoscut drept „părintele muzicii electronice românești”, Rodion Ladislau Roșca a compus, în România anilor `70 și `80, inovative melodii utilizând un magnetofon Tesla B 90, prin supraimprimări succesive, fără niciun sintetizator. Casetele au fost readuse la viață în ultimii ani, iar muzica ascunsă pe benzile magnetice redă sunetul brut cu tente rock și psihedelic, ca un protest la îngrădirea culturală din comunism.
Artistul a fost redescoperit în anii 2010, când a avut apariții internaționale, noi proiecte și a acordat mai multe interviuri. Pasiunea lui pentru compoziția futuristică și experiment a cucerit atât publicul din generația sa, cât și publicul tânăr.