Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Grecia a inaugurat o expoziţie controversată cu artefacte din Epoca Bronzului
(dimitris papamitsos / greek prime minister's office)

Grecia a inaugurat o expoziţie controversată cu artefacte din Epoca Bronzului

Unul dintre cele mai prestigioase muzee private din Atena a inaugurat, joi, 3 noiembrie, o expoziţie de artefacte din Epoca Bronzului dintr-o colecţie americană a cărei provenienţă a stârnit o controversă printre experţi.

Intitulată „Homecoming” şi expusă la Cycladic Museum până la 31 octombrie 2023, expoziţia prezintă 15 din cele 161 de antichităţi „de valoare arheologică unică” din Epoca Bronzului, care fac parte din colecţia miliardarului şi filantropului american Leonard Stern.

(dimitris papamitsos / greek prime minister's office)

(Dimitris Papamitsos / Greek prime minister’s office)

Revenirea acestor obiecte face parte dintr-un acord negociat de Ministerul grec al Culturii şi aprobat de Parlament în septembrie.

El prevede ca această colecţie completă de la Metropolitan Museum of Art de New York (Met) să fie expusă până în 2033, apoi că la fiecare cinci ani cele 15 artefacte să revină în Atena în schimbul împrumuturilor de antichităţi greceşti muzeului.

Dar acest acord a fost criticat, în special de principalul partid de opoziţie Syriza care consideră că această colecţie Stern a fost exportată ilegal şi o consideră drept contrabandă de antichităţi.

Pentru Asociaţia Arheologilor Greci, Stern este un „beneficiar dovedit al descoperirilor arheologice de contrabandă” şi acordul creează un precedent permiţând colecţionarilor bogaţi să evite justiţia.

Potrivit asociației, miliardarul a deținut cândva un idol de marmură din Epoca Bronzului din Sardinia, apoi confiscat în 2018 din colecția miliardarului Michael Steinhardt pentru trafic de obiecte ilegale.

În fața acestei critici, guvernul a susținut că, dacă acest caz ar fi ajuns în instanță, ar fi fost puțin probabil ca Grecia să primească măcar o parte din colecție, deoarece de obicei este extrem de dificil să se dovedească în mod concludent proveniența ilegală.

Ministerul grec al Culturii se străduiește să încheie acorduri pentru repatrierea antichităților fără a recurge la proceduri judiciare. Obiectivul său principal este recuperarea marmurelor din Partenon deținute de British Museum din Londra încă din secolul al XIX-lea.