Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Grecia a recuperat sute de antichități după un proces de 17 ani cu un dealer de artă britanic
(dimitris papamitsos / greek prime minister's office)

Grecia a recuperat sute de antichități după un proces de 17 ani cu un dealer de artă britanic

Grecia a recuperat 351 de antichități jefuite, după o luptă juridică de 17 ani cu negustorul de artă britanic căzut în dizgrație Robin Symes, a cărui companie a fost dizolvată.

Ministerul grec al Culturii a fost cel care a anunțat recuperarea obiectelor ce datează din perioada neolitică până la începutul epocii bizantine, aflate anterior în posesia companiei lui Symes.

Printre obiectele exportate ilegal se număra o figurină cicladică timpurie, datând din perioada 3200 – 2700 î.e.n., o deteriorată statuie din marmură a unui kore arhaic, datând din perioada 550 – 500 î.e.n., și trunchiul unei statui figurative din bronz de dimensiuni mai mari decât cele reale care îl înfățișează pe tânărul Alexandru cel Mare, datând din a doua jumătate a secolului al II-lea e.n. Cel mai vechi obiect este o figurină antropomorfă din piatră albă foarte bine șlefuită din mileniul IV î.e.n.

Repatrierea bunurilor culturale exportate ilegal, o prioritate

Ministrul Lina Mendoni a declarat că acest caz a fost dificil și că a afectat activitatea încă din 2006, la un an după ce Symes a fost condamnat pentru două capete de acuzare pentru sfidarea instanței și condamnat la doi ani de închisoare. El a executat doar șapte luni.

Demnitarul a precizat că departamentul său și-a intensificat eforturile în ultimii trei ani pentru a asigura returnarea artefactelor. „Repatrierea bunurilor culturale exportate ilegal este o prioritate pentru Ministerul Culturii și Serviciul de Arheologie”, a declarat ea.

Inițiativa respectivă a primit o atenție suplimentară în luna martie a acestui an, după ce Papa Francisc a returnat Greciei trei fragmente ornamentate ale Partenonului care fuseseră păstrate în muzeele Vaticanului timp de 200 de ani.

Ministerul grec al Culturii nu a precizat dacă sutele de obiecte fac parte din același tezaur de antichități pe care autoritățile l-au recuperat din 45 de lăzi aparținând lui Symes într-un port liber din Geneva (Elveția), în 2016, potrivit BBC.

Anunțul Greciei a coincis cu vestea de la biroul procurorului districtual din Manhattan privind returnarea în Irak a două antichități, dintre care una aparținuse lui Symes. Celălalt obiect a fost confiscat din colecția lui Shelby White, fost administrator al Metropolitan Museum of Art.