Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Grupul activist Array Collective a câștigat premiul Turner pe 2021
london,,england ,september,27,,2019:,the,facade,of,the,tate

Grupul activist Array Collective a câștigat premiul Turner pe 2021

Grupul activist Array Collective din Belfast este câștigătorul de anul acesta al premiul Turner, cea mai importantă distincție acordată pentru artă în Marea Britanie.

Este pentru prima dată când premiul Turner este acordat unor artiști nord-irlandezi, potrivit BBC. Ei s-au impus în fața altor patru colective pentru premiul în valoare de 25.000 de lire sterline.

Juriul a apreciat grupul pentru că abordează problemele sociale și politice din Irlanda de Nord și pentru că își transformă activismul în operă de artă.

Printre lucrările grupului se află un așa-zis bar împodobit cu bannere cu mesaje ce susțin drepturile de reproducere și protestează față de terapia de conversie.

arraycollective photo by davidlevene

Sibin – Array Collective, credit foto: David Levene

Membrii Array Collective au numit reușita lor drept „ireală” și au spus că vor folosi banii pentru chiria atelierului lor.

Laura O’Connor, membră a grupului, a spus la gala din 1 decembrie: „Ne-a forțat să facem ceva nou – mai ales pentru că nu am realizat nimic anul trecut și nici nu am prezentat nimic în ultimul an sau doi, din cauza carantinei. Așadar, ne-a motivat cu adevărat și ne-a împins și poate că ne-a schimbat modul de lucru”.

Stephan Millar, colegul ei, a adăugat: „Sibin (instalația sub formă de pub, n.r.) a fost pentru toată lumea din Belfast, dar este și pentru toate colectivele din această înpărere. Vă vedem, vă sprijinim. Suntem cu voi”.

Array Collective, susținător ai unor cauze progresiste

Arta Array Collective este profund politică, însă, în timp ce artiștii sunt, în mare parte, susținători ai unor cauze liberale și progresiste, există un obiectiv general: schimbarea stării de spirit a dezbaterii.

Într-o societate în care marșurile, desenele murale, bannerele și simbolurile joacă un rol uriaș, Array Collective vrea să facă teatrul de stradă din politica Irlandei de Nord mai voios și mai puțin agresiv.

Organizatorii premiului Turner au anunțat în luna mai a acestui an că toți nominalizații vor fi colective de artiști care au ajutat la schimbare socială prin artă și prin colaborarea, la nivel local, cu cetățenii.

Finaliștii – Black Obsidian Sound System, Cooking Sections, Gentle/Radical și Project Art Works – au primit fiecare câte 10.000 de lire sterline pentru eforturile lor.

Înființat în 1984, Turner Prize – numit după pictorul englez J. M. W. Turner – este cel mai important premiu în arta britanică. Ceremonia este organizată de galeria Tate și găzduită de Tate Britain. Anul trecut nu a fost acordat, în contextul pandemiei.

În 2019, toți cei patru artiști nominalizați au decis să împartă premiul, după ce au cerut juriului să nu aleagă pe niciunul dintre ei ca unic câștigător. Ei au spus că vor să facă un statement colectiv într-o perioadă în care există „deja prea multe lucruri care ne separă”.

Munca Array Collective înglobează reprezentații, proteste, expoziții și evenimente.

Juriul a lăudat modul în care grupul „fuzionează seriozitatea cu umorul și abordează problemele contemporane folosind imaginea populară veche”.

Între cele mai recente proiecte se numără lucrări publice în sprijinul dezincriminării avortului în Irlanda de Nord, lucrări ce contestă discriminarea legislativă a comunității queer și participarea la expoziția de grup „Jerwood Collaborate!” din Londra.

O expoziție cu lucrările colectivului și ale celorlalți finaliști va fi deschisă la The Herbert Art Gallery & Music din Coventry până pe 12 ianuarie 2022.