Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „H2O : Transition”, instalație artistică de Livia Mateiaș
h2o transition livia mateias

„H2O : Transition”, instalație artistică de Livia Mateiaș

„H2O : Transition” este o instalație multimedia care invită publicul la contemplare asupra apei și importanței acesteia, fiind un element care se regăsește în toate formele vieții. Ea va fi expusă, începând din 3 noiembrie, la ora 18:00, la Muzeul Apei din Timișoara. Accesul este gratuit.

Despre proiect, Livia Mateiaș mărturisește: ,,În practica artistică folosesc deseori elemente naturale sub formă de instalații multimedia pentru a reprezenta diferite concepte. De această dată, mi-am propus să ilustrez circuitul apei în natură între cele 3 forme ale sale – solidă, lichidă și gazoasă.(…) Consider apa ca fiind un element sacru, fără de care viața nu ar exista sub forma pe care o cunoaștem. Acest fapt mă motivează să atrag atenția și asupra perspectivei ecologice în care folosim apa. Poluarea apelor, schimbarea ritmurilor naturale, accelerarea topirii ghețarilor, stocarea unor cantități mari de apă în piscine private sunt elemente care pot aduce dezechilibre la nivelul circuitelor vieții.

Pe lângă perspectiva ecologică, recunoștința față de acest element simplu, dar primordial al vieții mă îndeamnă la contemplare și analiză. O vizită la Muzeul Apei ne poate face puțin mai conștienți asupra efortului necesar pentru purificarea apei și pentru obținerea unui pahar de apă potabilă”.

Instalația va fi expusă până pe 29 noiembrie. În expoziție vor avea loc un atelier creativ, pe 15 noiembrie, și un tur ghidat, pe 29 noiembrie.

Despre Livia Mateiaș

Livia Mateiaş este artist vizual. A studiat la Facultatea de Arte şi Design Timişoara (licență, master şi doctorat) și la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor Timișoara (master în management).
Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din 2009 şi co-fondatoare a studioului de artă şi design artouching (2014) și a platormei DIGITAL:CANVAS\ (2018).
Ca forme de expresie artistică folosește grafica, pictura, arta digitală, instalația și performance-ul adaptând ușor tehnica pentru a transmite ideea.
Participă la expoziții şi rezidențe artistice atât în țară, cât şi în străinătate. De-a lungul timpului a ținut mai mult de 200 de ateliere creative pentru diferiți beneficiari, activități în spațiul public, în parcuri, în galerii de artă, în spații alternative, mănăstire budistă (Austria), pe stadion (Portugalia), în centre de refugiați (Grecia), în penitenciar, în centre sociale, instituții de învățământ etc. A ințiat și implementat în Timișoara câteva proiecte, printre care Fluid, Arta în comunitate, Acasă pe Pământ, Podul de Poveste – comunitatea creativă Croșetăm Povești și Poduri, precum și proiectul Pixel_ART.