Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Happiness is simple” și instalație imersivă, la Celula de Artă
celula de artă antonia ionescu, happiness is simple

„Happiness is simple” și instalație imersivă, la Celula de Artă

Galeria neconvențională Celula de Artă găzduiește săptămâna aceasta, în spații diferite, două vernisaje – „Happiness is simple”, expoziție a artistei Antonia Ionescu, pe 20 septembrie, la Palatul Bragadiru, și instalația colectivă și imersivă „Share, Tag or Dye Again”, pe 23 septembrie, în spațiul din bd. Carol nr. 53 și Casa Carol 53. În plus, propune vizitatorilor un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair), care va avea loc între 22 și 24 septembrie, la Kraft Market (str. Matei Millo nr. 8 – 10).

Fericirea, la intersecția dintre gândire și artă

„Happiness is simple” deschide seria expozițiilor personale la Palatul Bragadiru. Antonia Ionescu, aflată la cea de-a doua expoziție solo, propune o reflecție asupra fericirii. Toți oamenii sunt în căutarea ei, iar vizitatorii vor putea explora perspectiva artistei asupra fericirii la vernisajul de pe 20 septembrie, începând cu ora 18:00.

„Mă uit în jurul meu și îi văd pe oameni căutând fericirea în diverse lucruri, acțiuni palpabile. Fac sacrificii, muncesc într-un sistem robotic, călătoresc, cumpără, toate din dorința de a fi fericiți. Și totuși, după ce le ating, tot nu sunt pe deplin fericiți, tot nu reușesc să atingă această stare permanent. Deci fericirea este totuși o stare, nu o acțiune, nu un lucru? Și eu am fost prinsă în această capcană existențială până când, într-o zi, în 2020, după îndelungi căutări, am înțeles. Pandemia mi-a dat posibilitatea unei introspecții îndelungate, timp pe care l-am petrecut foarte mult în natură. Și atunci am avut această epifanie: eram fericită că exist, că sunt acolo și mă pot bucura de acel loc. Eram în prezent și eram conștientă. Unul dintre locurile în care omul poate atinge acea stare este în mijlocul naturii într-adevăr. Nu trebuie să facă nimic: doar să fie prezent și va înțelege. Alții ajung la această concluzie prin ochii copilului lor, sau ai bunicilor. Se bucură că există și că pot împărtăși și împărți această stare cu ei. Deși fericirea este simplă, drumul pană la a înțelege acest lucru este foarte lung și complicat”, spune artista.

Antonia Ionescu a absolvit Facultatea de Filosofie și Jurnalism și apoi Facultatea de Arte, cu licența și masterul în Pictură. De-a lungul anilor a participat la diverse expoziții de grup, internaționale (Macedonia, Bulgaria, Amsterdam International Art Fair în 2015) și naționale (Opera Națională Română, Hotel Novotel, Muzeul de Artă Constanța) și tabere de creație. În 2010, a avut prima expoziție personală la Sala Radio, iar lucrările sale au fost expuse și vândute în cadrul licitației de artă la Artmark, tematica „Marine”, în 2011.

Artă în serie limitată de la zeci de artiști

Între 22 și 24 septembrie, la Kraft Market din București va avea loc LEAF (Limited Edition Art Fair), eveniment ce aduce publicului serii mici de lucrări de artă realizate prin cianotipie, serigrafie, colaj, gravură, fotografie analog, daguerotipie, grafică, monotip, print, lucrări originale sau copii personale inspirate de opere celebre, toate cu prețuri accesibile, pentru toți iubitorii și colecționarii de artă.

limited edition art fair

Artiști care expun sunt: Luciana Zeca, Simon George, Ana Cotuțiu, Diana Grigorescu, Cristiana Chivu (LUNA), Maria Bratu, Bianca-Maria Moga, Dana Maria Olteanu, Carla-Bianca Forrai, Cosmina Munteanu, Filip Letinu, Diana-Gabriela Julean, Maria Bălan, Cătălina Maria Ungureanu, Laura Sima, Evghenia Grytsku, Sergei Akhremenko, Andreea Ciocîrlan, Oana Gabriela Sima, Florin Enache, Ana Cristina Irian, Ioana Popescu, Alexandra Roman, Daniela Dumitru, Ruxandra Grigoraș, Teodora Rotaru, Simona-Elena Cîrlugea, Carla Francesca Schoppel, Ruxandra Niculae, Andreea- Tabita Curelaru, Lucreția Maiorescu, Diana Dău, Cristiana Bucureci, Mircea Pop, Alexandra Nistor, Andrada-Cristina Gheorghe, Silviu Petrescu, Diana Maria Mustățea, Teodora Elena Grindei, Calinuz, Anca Coller, Daniel Loagăr și Ioana Vîlcu.

Pe lângă expoziția cu vânzare, vor avea loc un concert Dani Marie, DJ sets cu DJ DNALIEN și DJ Lucian Color, două spectacole aduse de Teatrul Independent Arthesium, o seară de stand-up comedy cu Teo Ioniță, Teodor Abagiu, Eduard Moise și Florentin Păune, spectacolul lectură performativă „De pe ziduri adunate” (text de Daria Ancuța, regia Teodora Florea, cu Silviu Bucătaru, Ilinca Ionescu, Gabriel Hrițcu, Ana-Maria Vînău), vor fi prezente și două vending machines de artă originală Art Machine, va fi derulat un workshop Eco printing și o sesiune de live painting. Intrarea pentru public este liberă.

Rețea socială adusă în offline într-o instalație colectivă și imersivă

Între 23 și 30 septembrie, Celula de Artă din bd. Carol nr. 53, dar și casa Carol 53, găzduiesc „Share, Tag or Dye Again”, cea de-a doua ediție a proiectului derulat de Asociația Fotografică Allkimik în colaborare cu Asociația Culturală Marginal.

share tag or dye again @irina dora

Share, Tag or Dye Again (c) Irina Dora

„Share, Tag or Dye Again” redeschide anul acesta discuția despre social media ca mediu de consum pentru artă și sondează cât timp petrec artiștii promovându-și lucrările în aceste medii versus timpul petrecut pentru creație.

Mai mult de 300 de artiști din 34 de țări de pe 6 continente au înscris link-uri din feed-urile lor de social media în care și-au promovat lucrările pentru materializarea unei noi instalații colective care pune din nou întrebarea: în ce măsură poate micul ecran contemporan, pe care îl deținem cu toții, să redea complexitatea unei lucrări de artă? Vernisajul va avea loc pe 23 septembrie, începând cu ora 19:00.