Hărţi ale Toscanei din Renaştere pot fi admirate la Galeriile Uffizi, după 20 de ani
Hărţile de pe pereţii galeriilor au fost comisionate spre finalul secolului al XVI-lea, de către Ferdinando I de’ Medici, după ce Republica Florenţa a fost cucerită de rivala Siena şi ulterior a fost creat Marele Ducat al Toscanei, arată The Guardian.
Peste 1.200 de localităţi ale căror nume sunt scrise cu aur sunt reprezentate pe cele trei hărţi concepute de cartograful Stefano Bonsignori şi pictate de Ludovico Buti.
Restaurarea acestora este evaluată la 700.000 de euro
Hărţile au fost prima reprezentare la scară mare a Toscanei şi sunt expuse în “sala hărţilor geografice”, unde regizorul Dario Argento a filmat, în 1996, pentru “Sindromul Stendhal”.
Pe un perete este pictată harta teritoriului Florenţei, iar pe altul, harta Sienei. Pe al treilea perete este ilustrată insula Elba, în largul coastei toscane.
“Chiar şi cele mai mici şi cele mai îndepărtate oraşe au numele scris elegant, cu aur, cu primele ilustraţii reprezentative lor la acea vreme”, afirmă directorul Galerilor Uffizi, Eike Schmidt, care completează: “Locuitorii regiunii (Toscanei) pot recunoaşte aşezările pe care le iubesc, pe aceste hărţi”.
Camera deschisă publicului nu a mai fost vizitată de la finalul anilor ’90 şi acum are scaune dispuse în interior.
Schmidt afirmă că respectiva încăpere “era de modă veche, prăfuită, avea clar nevoie de restaurare, deşi motivul oficial pentru care era ţinută închisă era lipsa de personal”.
Picturile de pe pereţi au fost curăţate şi restaurate şi a fost instalat un mecanism care numără persoanele din interiorul unei încăperi.
Hărţile pot fi deja văzute, iar numărul maxim de persoane care pot fi în cameră în acelaşi timp este 20.
Credit foto: Galeriile Uffizi via The Guardian