Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Hockney și Kooning, în colecția de artă a lui Norman Lear scoasă la vânzare de Christie’s
a lawn being sprinkled, david hockney, christies

Hockney și Kooning, în colecția de artă a lui Norman Lear scoasă la vânzare de Christie’s

Lucrări de David Hockney și Willem de Kooning fac parte din colecția de artă a regretatului producător de televiziune Norman Lear și a soției lui, Lyn Davis Lear, care va fi scoasă la vânzare de Christie’s în luna mai.

Norman Lear, creator al unor producții precum „All in the Family” și „The Jeffersons”, care au reconfigurat discursul cultural american, a decedat în decembrie, la vârsta de 101 ani.

Șapte lucrări din colecție vor debuta în 20th Century Evening Sale, în 16 mai, iar alte lucrări vor apărea în cadrul Post-War and Contemporary Art Day Sale din 17 mai. Este așteptat ca întreaga colecție să ajungă la o valoare de peste 50 de milioane de dolari.

Lear a fost un avid colecționar de artă modernă, în special de lucrări ale artiștilor postbelici care au lucrat în contextul schimbărilor peisajului politic și cultural al Americii. La începutul anilor ’70, s-a împrietenit cu Robert Rauschenberg în timp ce artistul lucra la Gemini G.E.L. din Los Angeles și a deținut o lucrare timpurie din seria „Spread” a artistului, „Rodeo Palace (Spread)” (1975 – 1976), care se numără printre cele scoase la licitație.

Principalele lucrări din licitație

Referințe ale colecției sunt „A Lawn Being Sprinkled” (1967), peisaj din Los Angeles al lui David Hockney estimat la 25 de milioane de dolari – 35 de milioane de dolari, lucrări ale expresioniștilor abstracți și ale unor maeștri contemporani precum Willem de Kooning, Ellsworth Kelly și Joseph Cornell. Se remarcă o pictură a lui Ed Ruscha, „Truth” (1973), cu valoare estimată între 7 și 10 milioane de dolari, și un studiu al lui Roy Lichtenstein, „I Love Liberty”, ambele lucrări reflectând angajamentul lui Lear față de justiția socială.

„Arta pe care Norman și Lyn au colecționat-o împreună este, la fel ca producțiile lui care au definit epoca, marcată atât de explorarea ideilor, cât și de un rafinat simț al meșteșugului”, a remarcat într-un comunicat de presă Max Carter, vicepreședintele Christie’s pentru arta secolului XX și XXI.

Lyn Davis Lear, în vârstă de 76 de ani, care i-a fost soție mai bine de trei decenii, este regizor de film și are un doctorat în psihologie. Ea a fost aleasă în consiliul de administrație al Los Angeles County Museum of Art în 2011. Împreună cu Norman Lear și cu Cindy Horn, a fondat Asociația Environmental Media, care se ocupă de promovarea cauzelor de mediu în industria de divertisment.

Imagine: „A Lawn Being Sprinkled”, de David Hockney (c) Christie’s