Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Industriile artistice, pondere record de 1 trilion de dolari în economia SUA, în 2021 – Raport
MoMA

Industriile artistice, pondere record de 1 trilion de dolari în economia SUA, în 2021 – Raport

Sectoarele artelor și culturii au reprezentat mai mult de 1.000 de miliarde de dolari din economia SUA în 2021 și au reprezentat o parte record din valoarea economică globală a țării, conform unor date furnizate recent de guvernul american.

National Endowment for the Arts (NEA) și Bureau of Economic Analysis (BEA) au publicat cea mai recentă analiză a sănătății economice a 35 de industrii din domeniul artelor. S-a pus un accent suplimentar pe măsurarea faptului dacă fiecare industrie a revenit la nivelurile de performanță economică de dinaintea pandemiei sau dacă nu a reușit să se redreseze.

Potrivit raportului, între 2020 și 2021, valoarea economică totală a contribuției industriilor artistice și culturale a crescut cu 13,7 %, depășind cu mult câștigurile economiei americane în general, care a crescut cu doar 5,9 % în aceeași perioadă. Până la sfârșitul anului 2021, industriile artistice reprezentau 4,4% din produsul intern brut (PIB) total al națiunii.

Zece industrii, creștere semnificativă

Dintre cele 35 de industrii analizate, zece – inclusiv artiștii independenți și organizațiile de artiști și de spectacole – au înregistrat o creștere semnificativă în 2021, însă niciuna nu a atins nivelul de producție economică din 2019.

În plus, NEA a raportat că puțin sub 4,9 milioane de persoane erau angajate în industriile artistice în 2021, ceea ce reprezintă o creștere față de 2020, când pandemia a redus activitatea economică în domeniul artelor la nivel mondial. Totalul a rămas oricum sub cel al persoanelor angajate în domeniu în 2019, circa 5,2 milioane.

Numărul lucrătorilor din domeniul artelor spectacolului și din sălile de spectacol, două dintre cele mai afectate domenii în 2019, a crescut în 2021 cu 14%, ajungând la aproximativ 230.000 de angajați în total. Înainte de pandemie erau înregistrați 323.000 de lucrători angajați în această industrie.

Este precizat în raport, potrivit artnews.com, că aceste cifre reprezintă doar angajații de pe listele de plată ale organizațiilor artistice. Scăderea numărului de angajați în unele domenii ar putea fi explicată prin creșterea numărului de liber-profesioniști sau de lucrători contractuali în această perioadă. Persoanele care lucrează pe cont propriu reprezintă, din punct de vedere istoric, o cantitate disproporționată din forța de muncă din domeniul artelor în comparație cu alte industrii.

Artele, parte esențială a economiei americane

Maria Rosario Jackson, președinta NEA, a transmis într-un comunicat: „Acest raport anual al NEA și BEA subliniază faptul că artele și cultura sunt o parte esențială a economiei americane. Cu toate acestea, este la fel de evident că acest sector se confruntă încă cu dificultăți enorme din cauza COVID-19”.

Ea a continuat: „Pentru că datele reflectă activitatea economică a organizațiilor non-profit și a celor cu scop lucrativ deopotrivă, este important să recunoaștem contribuțiile distincte pe care ambele le aduc pentru a asigura un sector artistic și cultural dinamic și expansiv”.