Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Infracţiunile în domeniul artei au crescut în timpul pandemiei, arată un studiu Interpol

Infracţiunile în domeniul artei au crescut în timpul pandemiei, arată un studiu Interpol

Cifrele arată mai puţine furturi din muzee dar mai multe săpături ilegale, arată www.theartnewspaper.com.

Infracţiunile legate de patrimoniu au crescut în 2020, în ciuda restricţiilor de călătorie şi a accesului limitat la instituţiile publice, în timpul carantinei, a arătat un nou studiu Interpol.

Poliţia din 72 de ţări membre Interpol a confiscat 854.742 de obiecte, iar mai mult de jumătate au fost din Europa. De asemenea, au fost raportate săpături ilegale în Africa, Asia şi Pacificul de Sud şi pe continentul american. Infracţiunile din muzee au scăzut peste tot, mai puţin pe continentul american, mai menţionează studiul.

“Pandemia i-a afectat pe cei implicaţi în trafic ilicit de obiecte de artă, dar nu a diminuat cererea pentru aceste obiecte şi producerea unor asemenea crime”, a afirmat Corrado Catesi, coordonator a departamentului ce se ocupă de opere de artă. “În contextul restricţiilor, infractorii au fost obligaţi să facă săpături ilegale şi să facă trafic cu obiecte de patrimoniu”, adaugă el.

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul Interpol, nici România nu a fost ferită de asemenea infracţiuni. O cruce de procesiune din secolul XIII a fost recuperată de poliţie în iulie şi returnată Muzeului Bisericii Evanghelice din Cisnădie, de unde fusese furată în 2016.

Printre marile infracţiuni privind arta, raportate în 2020 s-au numărat furtul unei picturi de Van Gogh dintr-un muzeu din Olanda şi trei opere de artă furate din Christ Church Picture Gallery din Oxford, Marea Britanie.