
Instalație de Anselm Kiefer cu mesaj anti-război
Muzeul care poartă numele maestrului olandez Van Gogh își unește forțele pentru prima dată cu muzeul vecin de artă modernă și contemporană Stedelijk din Amsterdam pentru a organiza o expoziție extraordinară cu lucrările lui Anselm Kiefer, intitulată „Sag mir wo die Blumen sind”, o referire la imnul pacifist emblematic al cântărețului de muzică populară Pete Seeger „Where have all the flowers gone?”.
Piesa centrală a Muzeului Stedelijk este instalația care a dat numele expoziției. Construită în jurul scării centrale a muzeului, aceasta prezintă, printre multe altele, haine stropite cu vopsea pe umerașe și petale de flori revărsate pe tablouri și în grămezi pe podea.
Kiefer a declarat că a scris pe perete, ca parte a instalației, unul dintre versurile din cântecul lui Seeger, care a fost cântat ulterior și în germană de Marlene Dietrich: „Când vor învăța vreodată?”.
„Această frază face cântecul filosofic”, le-a spus el reporterilor. „Știți, pentru că nu putem înțelege. Nu putem înțelege, de exemplu, că astăzi s-au întâmplat lucruri în (19)33 în lume”.
Kiefer a declarat că nu și-a propus să realizeze o expoziție exclusiv anti-război, chiar dacă urmărește îndeaproape evenimentele mondiale, inclusiv conflictul declanșat de invazia Rusiei în Ucraina.
„Eu nu spun ‘Fac acum o expoziție împotriva războiului’. Nu fac acest lucru pentru că acesta este un program; nu sunt un artist programatic”, a spus el. „Fac ceea ce este în mine, ceea ce trebuie să iasă. Și asta este despre tot felul de lucruri, despre morți, despre război”.
Lucrările uneori sumbre ale lui Kiefer, înrădăcinate în faptul că a crescut în Germania de după cel de-al Doilea Război Mondial, ar putea să nu pară imediat strâns legate de peisajele vibrante și bogat colorate ale lui Van Gogh și de vazele cu floarea-soarelui.
Întrebat despre ascensiunea partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania, care a crescut în alegerile germane de luna trecută, el a spus: „Este oribil”.
Expoziția se deschide în 7 martie și se desfășoară până în 9 iunie la Muzeul „Van Gogh” și Muzeul Stedelijk.
Inspirat de Van Gogh
Artistul german Anselm Kiefer a pornit pe urmele lui Vincent van Gogh din Țările de Jos prin Belgia și până în Franța, pe când avea 17 ani.
Lucrarea lui Kiefer din 2019 „The Crows” este inspirată de „Wheatfield with Crows” (Câmp de grâu cu ciori) din 1890 a lui Van Gogh.
Păsările negre melancolice nu sunt singurele subiecte comune descrise de cei doi artiști.
Una dintre cele mai faimoase surse de inspirație ale lui Van Gogh – floarea-soarelui – apare și în lucrările lui Kiefer.
O floarea-soarelui uscată uriașă atârnă cu capul în jos într-o vitrină, vărsându-și semințele pe o carte făcută din foi de plumb, în timp ce „Sol Invictus” arată o floarea-soarelui înălțându-se deasupra artistului, care este întins într-o poziție de yoga cunoscută sub numele de postura cadavrului.
Expoziția include, de asemenea, câteva dintre schițele sale din călătoria sa pe urmele lui Van Gogh.
Artistul german în vârstă de 79 de ani are o relație de lungă durată nu doar cu Van Gogh, ci și cu Stedelijk și cu colecționarii olandezi care i-au cumpărat unele dintre primele lucrări. Stedelijk expune lucrări timpurii, cum ar fi o sculptură a unui avion care seamănă cu un bombardier B-1, realizată din plumb și intitulată „Journey to the end of the Night”.
Foto credit: Stedelijk Museum Amsterdam