Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Instalație monumentală omagiu adus mișcării aboliționiste, la Panthéon
raphael barontini 1

Instalație monumentală omagiu adus mișcării aboliționiste, la Panthéon

Artistul francez Raphaël Barontini va dezvălui o instalație de amploare la Centre des Monuments Nationaux de la Panthéon din Paris, în perioada 20 octombrie 2023 – 11 februarie 2024. Expoziția face parte din programul „un artist, un monument”.

Raphaël Barontini se concentrează asupra istoriei și memoriei luptei împotriva sclaviei. Prin acest monument al memoriei naționale, care omagiază numeroase personalități importante ale mișcării aboliționiste (Nicolas de Condorcet, Abbé Grégoire, Toussaint Louverture, Louis Delgrès, Schœlcher, Félix Éboué), el își propune să pună în lumină figurile eroice ale luptei împotriva sclaviei. Fie că sunt cunoscute sau nu, fiecare dintre ele a jucat un rol esențial în abolire.

Artistul a conceput o instalație monumentală la fața locului, formată din 40 de steaguri și o duzină de steaguri în gardă de onoare. Transepturile nord și sud vor găzdui două piese textile panoramice înfășurate pe coloane. Pentru a omagia credințele și expresiile sale din Caraibe, Raphaël Barontini a planificat un spectacol live pentru vernisaj: o procesiune de carnaval din Antile. Creația colaborativă va implica muzicieni, studenți și artiști video. Dând viață memoriei acestor lupte, aceștia vor interacționa cu lucrările textile și grafice instalate în creația artistului.

Despre Raphaël Barontini

Raphaël Barontini (n. 1984, Saint-Denis, Franța; trăiește și lucrează la Paris) își găsește inspirația în omagierea moștenirii figurilor din mișcările istorice de eliberare. Într-un stil de colaj care combină fotografia, serigrafia, pictura și printurile digitale, Raphaël Barontini desfășoară o pictură în mișcare care aruncă o privire nouă asupra istoriei, punând în același timp sub semnul întrebării însuși statutul picturii în muzeu și în spațiul public.

raphael barontini

Raphael Barontini

Pentru Barontini, chestionarea canonului istoriei ce înglobează culturile și teritoriile care au cunoscut sclavia sau colonizarea rămâne prioritară. Lucrările lui stabilesc o „contraistorie” prin reprezentarea eroilor, atât reali, cât și imaginari.

Lucrările lui Raphaël Barontini au fost expuse, între altele, la Muzeul de Artă și Design (New York, SUA), Muzeul de Artă SCAD (Savannah, SUA), MAC Val (Vitry-sur-Seine, Franța), MO.CO (Montpellier, Franța), Muzeul Diasporei Africane (San Francisco, SUA), Muzeul New Art Exchange (Nottingham, Regatul Unit) și Muzeul de Artă și Design (New York, SUA). A participat la bienalele internaționale din Bamako – Mali, Casablanca – Maroc, Lima – Peru și Salonic – Grecia și este următorul artist în rezidență la Villa Albertine, New Orleans (Statele Unite).

Centre des Monuments Nationaux prezintă expoziția lui Raphaël Barontini, „Nous pourrions être des héros” la Panthéon, Paris.