Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Instalații video derivate din performance-uri, la Galeria Creart și Galateca
marks of our times

Instalații video derivate din performance-uri, la Galeria Creart și Galateca

Instalații video derivate de artistul Alexandru Cînean din performance-uri ale Teatrelli vor fi prezentate la galeriile Creart și Galateca, în perioada 17 octombrie – 6 noiembrie, sub numele „Marks of Our Times”.

Vernisajul expoziției este programat pentru 17 octombrie, la ora 18:30, la Galateca.

Galeria marchează anul acesta un deceniu de existență și noua colaborare, se arată în prezentarea expoziției, s-a concretizat în prima parte a pandemiei, culminând cu un proiect performativ, o producție de tip guerrilla care a luat naștere în vremea în care teatrele erau închise: performance-ul „INT.EXT” din vitrinele Galateca, un spectacol despre statutul artistului independent și rolul artei.

Un an și jumătate mai târziu, spectacolul și-a găsit răspunsul într-un alt experiment performativ, în vitrina Galeriei Fantom din Berlin, tematizând de această dată statutul și provocările producătorului din zona artelor spectacolului și cele vizuale – „power@vulnerability.art”.

Având ca punct de plecare cele două performance-uri, artistul vizual Alexandru Cînean traduce și încapsulează în limbaj grafic modificările de comportament și noile gesturi intrate în normalitatea distorsionată de experiența pandemiei.

Pentru artistul sibian nu este primul proiect în care îmbină artele vizuale cu teatrul și zona de performance, pornind cu expoziția „Faust: Vanity and Despair”, după spectacolul-reper semnat de Silviu Purcărete, și prezența, în repetate rânduri, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), cel mai recent cu expoziția „Eye SB-you!” – un proiect de intervenție în spațiul public, cu ochi pictaţi la ferestrele caselor din Sibiu (lucrări realizate în tehnici şi cu pigmenţi UV şi fosforescenţi), prin care orașul devine spectator al propriilor istorii.

Alexandru Cînean a început o cercetare doctorală în care își propune să analizeze modul în care artele vizuale și teatrul s-au influențat reciproc de-a lungul istoriei și evoluției artei.