Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Interpretare modernă a artei primitive și focus pe albastru, la Celula de Artă
3 în 1 alex manea

Interpretare modernă a artei primitive și focus pe albastru, la Celula de Artă

Două noi expoziții în spațiile și pentru artiștii galeriei neconvenționale Celula de Artă sunt prezentate luna aceasta. Până pe 27 mai, la Muzeul Național al Literaturii Române, poate fi vizitată „3 în 1”, expoziție triplă a artistului Alex Manea, a cărei serie „Primitive” este curatoriată de Daniel Loagăr, co-fondator Celula de Artă. Între 13 și 28 mai, în cadrul RDW Design Go!, este prezentat cel mai nou proiect al artistei Anca Coller alături de Iulian G., „Călătorie într-o sobă – cea mai caldă culoare este albastrul”, în Celula de Artă și Carol 53 Art Hub.

Neo-expresionism, fotografie și artă conceptuală

„3 în 1” reprezintă o expoziție triptică, care ilustrează trei aspecte ale creativității și umanității artistului Alex Manea: neo-expresionism, fotografie și artă conceptuală. Trei expoziții prezintă trei serii diferite atât din punct de vedere plastic, cât și conceptual.

„«Primitive» este o expoziție despre începuturi, atât în ceea ce privește începutul carierei artistice a lui Alex Manea, cât și începuturile omenirii. Estetica în arta primitivă a fost, de cele mai multe ori, un byproduct, iar scopul ei a fost mai degrabă acela de reprezentare și jurnal. În prezent, artiștii contemporani folosesc aceleași mijloace ca și oamenii acum mii de ani: tușe dezinvolte, sincere, mesaj direct și puternic, culori brute și simboluri devenite universale, cum ar fi spirala, zigzag-ul, valurile, v-ul pubian etc. Lucrările sale nu sunt doar o copie a artei primitive; ele sunt o interpretare modernă și o reinterpretare a simbolismului și a stilului artistic primitiv”, explică Daniel Loagăr, curator.

Celelalte două expoziții sunt „Feelings”, curatoriată de Adela Mara, ce adună în lucrările prezentate publicului 15 dintre sentimentele preferate ale artistului, iar „Rewriting Christmas” prezintă o serie de fotografie în care, dintr-o perspectivă artistică, o experiență de viață devine subiect pentru artă  și este curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu.

Expozițiile pot fi vizitate până pe 28 mai, de marți până sâmbătă, între 10:00 și 18:00.

Cea mai caldă culoare este albastrul

Pe 13 mai, de la ora 17:00, va avea loc vernisajul proiectului „Călătorie într-o sobă – cea mai caldă culoare este albastrul”, realizat de Anca Coller și Iulian G. ca parte din programul de evenimente satelit Design GO! în Romanian Design Week 2023, ce va avea loc în Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53 și în Atelier Anca Coller din Carol 53 Art Hub.

călătorie într o sobă cea mai caldă culoare este albastrul

Artista invită publicul într-o sobă metaforică, loc de căldură și de generare vitală marcat de fragilitate și vulnerabilitate, induse prin relația cu mediul exterior, unde protecția nu mai funcționează.

Soba care arde albastru este un loc unde lumina nu este spirituală, este o lumină generată prin arderea unui combustibil, este instabilă, slabă, iar culoarea albastră este o provocare. Publicul va trebui să facă exercițiul contraintuitiv să asocieze albastrul cu cea mai caldă culoare, cu flacăra cea mai puternică, așa cum în realitate se și întâmplă.

La vernisaj, artistul invitat Vitaly Yancovy (Ucraina) prezintă proiecția video-performance-ului „How to Pet a Contaminated Water Snail”, iar DJ Bianca susține Agony & Rebirth Party. Pe 19 mai, între oorele 19:30 și 22:00, va avea loc „Flowers bloom in certain conditions” – moment performativ cu Virginia Negru și Cătălin Diaconu, urmat de un scurt atelier pentru spectatori, și pe 20 mai, între 19:30 și 22:00, Cosmin Lupu și reprezentanți ai noii generații de chitariști Bogdan Stoican, Armand Roșu și duo-ul Dystopia vor oferi un recital eclectic de rock progresiv și acoustic fingerstyle.

Proiectul „Călătorie într-o sobă – cea mai caldă culoare este albastrul” va putea fi vizitat pe 14, 21, 26, 27 și 28 mai, între orele 17:00 și 22:00.