Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  INTERVIU – Curatoarea Adriana Blidaru, despre artă și ecologie în Grădina Botanică
ioanida costache

INTERVIU – Curatoarea Adriana Blidaru, despre artă și ecologie în Grădina Botanică

Curatoarea Adriana Blidaru vorbește într-un interviu acordat curatorial.ro despre „Gems! for the Garden”, o expoziție artistică despre ecologie și o expoziție ecologică ce va putea fi vizitată în Grădina Botanică din București în perioada 8 septembrie – 31 octombrie.

Gems! for the Garden” cuprinde instalații sculpturale, de sunet și video, infiltrate în interior și în aer liber, în spațiile verzi și în zonele acvatice. Organizatorii, Living Content, au realizat un traseu – lucrări sonore realizate de Bogdana Dima (România) și Ioanida Costache (RO), instalații site-specific semnate Adrian Ganea (RO), Analisa Teachworth (SUA), Julie de Kezel (Belgia), Lea Rasovszky (RO) și Rasmus Myrup (Danemarca) și sculpturi și instalații video realizate de artistele Chlorys (RO) și Nona Inescu (RO).

Kris Lemsalu, artista care a reprezentat Estonia la Bienala de la Veneția în 2019, va fi prezentă la deschiderea expoziției alături de duo-ul girl-pop NEW YORK, cu o intervenție performativă special conturată.

adriana blidaru

Adriana Blidaru

Cum a luat naștere acest proiect?

Adriana Blidaru: Proiectul „Gems! for the Garden” a luat naștere prin Living Content – o agenție curatorială ce funcționează între New York și România și care se axează pe promovarea valorilor ecologice prin artă și cultură. Expoziția este practic o continuare organică a acestor interese care, în mod normal, se desfășoară prin evenimente, dar și prin interviuri pe care le facem cu artiști și curatori. Am vrut să facem o expoziție experimentală și interdisciplinară pentru publicul Bucureștiului, dar și pentru a da șansă artiștilor să expună într-un spațiu special cum e Grădina Botanică.

Cum au fost aleși artiștii participanți?

Adriana Blidaru: În primul rand, artiștii au fost aleși pentru interesul pe care-l au față de natură, dar și pentru ingeniozitatea și creativitatea pe care au demonstrat-o până acum prin proiectele și expozițiile lor trecute. Am avut întâlniri cu mulți artiști înainte de a-i invita pe cei care sunt prezenți în expoziție. Am căutat să înțelegem cum lucrează, ce subiecte specifice îi pasionează la momentul actual, și dacă sunt deschiși la ideea de a avea lucrări într-un mediu mai puțin convențional.

nona inescu, hydrophites (plant kingdom budapest galeria) 2022small

Nona Inescu, Hydrophites – din expoziția „Plant Kingdom”, Budapest Galeria, 2022

Au existat reguli stricte privind realizarea lucrărilor? Au fost nevoiți să folosească anumite materiale?

Adriana Blidaru: Nu au fost reguli stricte însă – încă din primele conversații – am stabilit ca lucrările să nu fie invazive. Proiectul a fost prezentat ca o ocazie ideală pentru artiști de a-și pune lucrările „în conversație” cu mediul natural al grădinii. Astfel, le-am propus să vadă Grădina ca un participant activ la un dialog inițiat de noi, și nu doar un „fundal” pentru artă. De exemplu, Rasmus Myrup, un artist din Danemarca, a ales să croiască niște accesorii supradimensionate, ca o cravată și o poșetă, pentru a evidenția o serie de copaci, pe când Ioanida Costache și Bogdana Dima, artiste care lucrează cu sunet, au creat lucrări audio noi special pentru plantele Grădinii. Am discutat cu artiștii, bineînțeles, și aspectul ecologic al expoziției, care este de fapt tema noastră principală. Astfel, avem doi artiști în expoziție, Adrian Ganea (RO) și Julie de Kezel (BE), care utilizează tehnologii 3D pentru a crea sculpturi, însă în loc de plastic folosesc fie rășină ecologică, fie un amestec fermentat din amidon vegetal și stejar.

În plan practic, preocuparea noastră pentru mediul înconjurător în expoziție se regăsește și în modul de organizare a evenimentului. De aceea suntem parteneri cu Stratos Management, care ne ajută să avem o imagine concretă a consumului expoziției prin calcularea amprentei de carbon, ca apoi să obținem o serie de măsuri și propuneri pentru a diminua aceste efecte.

Toate lucrările prezentate au fost create special pentru acest eveniment?

Adriana Blidaru: Majoritatea. Am avut o serie de lucrări comisionate special și o serie de lucrări existente pe care le-am ales din portofoliul artiștilor. De exemplu, Lea Rasovszky are două lucrări în expoziție: o lucrare comisionată special pentru exteriorul Grădinii și o lucrare existentă care ni s-a părut perfectă pentru bazinul acvatic al unei sere. Vor fi și două lucrări care vor putea fi văzute numai la deschidere: o instalație specială de sunet pentru exterior făcută de artista americană Analisa Teachworth și un performance special conceput pentru seara de deschidere creat de artista estoniană Kris Lemsalu împreună cu colaboratorii ei, formația de muzica girl-pop NEW YORK din Londra.

kris lemsalu at the opening of birth v – hi and bye , estonian pavilion at venice biennale, 2019. photo by kent märjamaa, estonian centre for contemporary art.

Kris Lemsalu, la deschiderea Pavilionului Estoniei la Bienala de la Veneția 2019. foto: Kent Märjamaa / Estonian Centre for Contemporary Art

Câte vor fi prezentate? Ce suprafață din Grădina Botanică vor ocupa ele?

Adriana Blidaru: Sunt mai mult de 12 lucrări – performance, sculpturi, lucrări de sunet, ceramică, instalații, lucrări video, și toate sunt împărțite între Muzeul Botanic, serele interioare (cea veche și cea nouă) și exteriorul Grădinii. Greu de spus ce suprafață exact, dar ne-a interesat mai degrabă să creăm un „traseu” prin Grădină.

Care este mesajul ce trebuie să ajungă la privitor?

Adriana Blidaru: Pentru „Gems! for the Garden” nu trebuie decât să te lași purtat de curiozitate – să pui întrebări și să cauți răspunsuri. Dacă petreci timp în Gradină cu lucrările și cu aceste întrebări, ai mari șanse să fii martor la niste momente magice.

În ultima vreme au apărut tot mai multe proiecte care îmbină arta și ecologia. Ce impact crezi că reușește să aibă arta în lupta pentru mediu?

Adriana Blidaru: Cred că toată lumea este conștientă de faptul că ne aflăm într-o criză de proporții uriașe și asta vibrează prin toate disciplinele – de la științele reale până la cele umaniste, de la felul în care construim companii, organizații nonprofit, până la felul în care ne croim comunitățile. Însă, pentru că efectele crizei climatice se desfășoară undeva pe fundalul vieții noastre cotidiene, în multe cazuri fară un impact imediat și direct, este greu de raționalizat. Avem foarte multe date despre schimbările ecologice, însă ne este greu să „simțim” asta pentru că deseori efectele sunt încă subtile și indirecte. Dar pe plan emoțional, arta are un rol important și ingenios în sensibilizarea publicului. Asta urmărim cu Living Content și cu expoziția „Gems! for the Garden”.