Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  INTERVIU – Francisc Chiuariu și politicul în arta portretului
francisc chiuariu, expozitie, annart, curatorial.ro

INTERVIU – Francisc Chiuariu și politicul în arta portretului

Artistul Francisc Chiuariu expune la galeria bucureșeană AnnArt o serie de portrete „transfigurate” ale unor personalități ce au marcat secolul XX și explică într-un interviu acordat curatorial.ro de ce a ales cu preponderență exponenți din zona politică, cum le-a redat caracterul și cum i-a distrus și recreat.

Chiuariu prezintă în premieră 13 picturi în ulei pe pânză realizate între anii 2019 și 2022, reprezentând portrete ale unor persoanalități – de la Freud la Mao până la papa Francisc. Portretele nu sunt însă identificate prin titlu, ci doar numerotate, conținând astfel o notă de ambiguitate. Între acestea, privitorul ar putea descoperi inclusiv un autoportret, care a marcat, în 2019, debutul acestei serii.

Expoziția personală intitulată „People You Know” este deschisă până pe 25 februarie, iar lucrările pot fi cumpărate din galerie, la prețuri cuprinse între 3.600 și 18.000 de euro.

portret francisc chiuariu

Francisc Chiuariu

Francisc Chiuariu este unul dintre pictorii români semnificativi formați imediat după căderea regimului comunist, fiind un inovator în tehnici de lucru și temele explorate. Elev al profesorului Florin Ciubotaru, a fost la rândul său cadru didactic la departamentul de Pictură al Universității de Arte din București, în perioada 1993 – 2000, după care s-a dedicat exclusiv picturii de atelier.

A expus în România și în Austria, Franța, Israel, Rusia și Marea Britanie, inclusiv la festivaluri și târguri de artă ca ArtSafari în București și Art Vienna, unde, în 2017, s-a remarcat prin cea mai rapidă vânzare a unei lucrări de artă în cadrul târgului internațional. Este susținător al ONG-ului Hospice of Hope, unde lucrări ale sale au fost licitate în beneficiul progamelor de caritate ale organizației.

„People You Know” poate fi vizitată de marți până vineri, între orele 13:00 și 19:00, și sâmbăta, în intervalul 11:00 – 16:00.

Dintre figurile redate, o bună parte e reprezentată de personaje politice. De ce această alegere?

Francisc Chiuariu: Într-adevăr, este o frecventă apariție a personajului politic, dar există și personaj din zona publică și zona spirituală. Sigmund Freud, de exemplu, este plasat în același spațiu cu cele două extreme – dreaptă și stângă – ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Eu am privit mai degrabă omul și este o incursiune în interiorul acestor portrete pe care, de fapt, le vedem de zeci de ani, dar, când te apuci să lucrezi pe ele, cel puțin așa a fost la mine parcursul, ajungi la concluzia că trebuie să începi să desfășori o luptă cu a ține trează atenția față de portret. Altfel, adormi în fața lor. În acest demers de căutare și de arheologie, am ajuns la niște rezultate care cred că privesc și părțile bune și părțile rele. Adică, și umbra fiecăruia, cumva, și această diformitate sau virulență, violență, cu care am intervenit pe unele portrete a fost un fenomen necalculat. Practic, procesul m-a dus în situația de a dori să le distrug și să le reconstruiesc. Sunt niște arhetipuri puternice și nu e deloc la îndemână să lucrezi pe o personalitate care a schimbat, de pildă, total secolul XX.

expozitie francisc chiuariu, curatorial.ro

Vedere din expoziția „People You Know” , curatorial.ro

Îi avem pe Stalin, Mao și Hitler.

Francisc Chiuariu: Am vrut să mă îndepărtez de recunoașterea imediată a portretelor și să las privitorii să caute, să își pună întrebări, să vadă de ce primează sau de ce în anumite portrete sunt anumite culori ori stări de învolburare, de furie, de dezumanizare.

În cealaltă parte îl găsim pe Churchill. În cu totul alte culori.

Francisc Chiuariu: Este cumva legat de pretenția „sângelui albastru” englezesc. E o metaforă, dar e vorba și despre un anumit tip de ținută și de branding pe care el nu le-a aprobat întotdeauna.

Ce mai vedem în expoziție?

Francisc Chiuariu: Sunt expuse 13 portrete și vreau să las privitorul să descopere.

Din secolul XXI, ce figură ați alege să o transpuneți pe pânză?

Francisc Chiuariu: Nu mi-am pus întrebarea asta. Momentan, nu. Secolul ăsta este un vulcan care, deocamdată, are enorm de mult de scos la iveală, iar până se așază personalitățile, orânduirile sau sistemele, este o mare instabilitate.