Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  INTERVIU. Rapperul Chimie: Menirea unui artist este să fie om și responsabilitatea lui este să îmbunătățească
chimie

INTERVIU. Rapperul Chimie: Menirea unui artist este să fie om și responsabilitatea lui este să îmbunătățească

Rapperul Chimie, care de curând a expus la Celula de Artă din București, unde a susținut și un performance alături de Dhope, vorbește într-un interviu acordat Curatorial.ro despre arta plastică spre care și-a îndreptat atenția de câțiva ani, despre cum vede rolul unui artist și despre planurile lui de viitor.

„Menirea unui artist este să fie om și responsabilitatea lui este să îmbunătățească”, spune Chimie, pe numele real Mihai Adamescu. În viziunea lui, arta contemporană românească e ca „un copac plin de fructe coapte care așteaptă să fie culese”.

Se exprimă prin rap, genul de care s-a îndrăgostit în urmă cu aproximativ 20 de ani. A crescut în Constanţa cu muzica The Beatles, Queen şi Pink Floyd, iar la vârsta de 15 ani s-a apucat de scris versuri şi de cântat. În 2008, s-a remarcat, după colaborarea cu Dragonu’ 47 şi Kazi Ploae în proiectul Specii, care a reprezentat un punct de cotitură în rapul autohton, iar alături de ei a lansat trei albume.

chimie si dhope

Chimie și Dhope, la Celula de Artă

De mai bine de doi ani pictează și acum, în paralel, pregătește muzică nouă. Cele două arte, după cum mărturisește, se vor împleti în „concepte interesante”.

Cum se împacă muzica și arta plastică?
Chimie: Toate artele sunt rude apropiate, le curge același sânge în vene. Se interconectează și se completează permanent.

De ce, când și cum ai început să pictezi?
Chimie: Am început ca admirator, m-am simțit mereu atras de imagine, de simbol, de mesaj. Apoi am început să prind un microb de colecționar, să mă adâncesc în subiect, să studiez și se pare că, atunci când îndrăgești ceva foarte mult, ajungi să îl încerci la rândul tău. Am început prin 2017, inițial mă jucam doar cu colajul, dar mi-am dat seama rapid că am nevoie de mai multe elemente cu care să construiesc.

chimie 1

Spune-ne mai multe despre tehnica ta, dacă ai un mentor, despre cum lucrezi în atelier.
Chimie: Tehnica mea este mixed media în stilul liber. Mă folosesc de tot ce am la îndemână și lucrez oriunde pot să murdăresc. Ca mentori pe artă, în primul rând este taică-meu, de la care am moștenit spiritul de colecționar și de iubitor de frumos și datorită căruia am crescut cu tablouri pe pereți. De asemenea, trebuie să le mulțumesc lui Daniel Gaciu și lui Irlo pentru că m-au învățat cum să privesc.

Câte lucrări ai realizat până acum? Câte expoziții ai avut?
Chimie: Am realizat până în prezent câteva sute de lucrări, majoritatea de dimensiuni mici și am participat la vreo 4 expoziții de grup și una solo.

Care a fost reacția celor care ți-au văzut prima dată lucrările?
Chimie: Am fost plăcut surprins de reacții pozitive și susținere din partea artiștilor pe care îi respect și admir.

Ce sentiment te-a încercat atunci când ai fost prima dată mulțumit de creația ta?
Chimie: Este greu de definit, dar am experimentat o senzație de sublim, plină de viziuni, în anumite momente ale procesului de creație, în care totul parcă se potrivește divin.

Cum îți definești lucrările?
Chimie: Le definesc diferit de la lucrare la lucrare, dar am grijă să las și loc pentru interpretări.

Ai un anumit mesaj pe care vrei să îl transmiți?
Chimie: Mesajele și temele sunt schimbătoare, dar constantă rămâne încercarea mea de a pune un zâmbet pe fața privitorului.

chimie 3

Credit foto: curatorial.ro

Cum vezi, cum percepi arta contemporană românească? Ai urmărit-o îndeaproape? Care este, în opinia ta, evoluția ei? Cum ar trebui să influențeze ea oamenii?
Chimie: Văd arta contemporană românească ca pe un copac plin de fructe coapte care așteaptă să fie culese. În 2022, toate curentele artistice se manifestă simultan, creând un spectacol de idei.

Ai un artist plastic preferat? Te-ai lăsat influențat de el?
Chimie: Nu pot să am un artist preferat, îmi plac prea multe stiluri. Îmi plac toate culorile.

Care consideri că sunt principala menire și principala responsabiliatate ale unui artist, în general?
Chimie: „Artist” este uneori doar un alt titlu pe care îl folosim. Cred că ești artist atunci când te identifici în sufletul tău cu asta. Menirea unui artist este să fie om și responsabilitatea lui este să îmbunătățească.

chimie 1

Chimie

Care este planul tău? Vei combina cele două arte – muzica și pictură – de acum înainte în evenimente? Ce proiect urmează? La ce lucrezi acum?
Chimie: Intenționez să împletesc în continuare artele, fiindcă altfel nu pot. Urmează muzică nouă, videoclipuri, concerte, expoziții, toate legate în concepte interesante.

Credit foto: Celula de Artă