Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Intimitatea și identitatea feminină, într-o expoziție Ioana Stanca la New York
ioana stanca

Intimitatea și identitatea feminină, într-o expoziție Ioana Stanca la New York

Artista vizuală Ioana Stanca va expune la Galeria „Brâncuși” a Institutului Cultural Român din New York o serie de lucrări sub numele „I Suddenly Unfurled Many Eyes/ Brusc am deschis mulți ochi”.

Expoziția evidențiază alegerea neobișnuită a materialelor, în primul rând textile, și ilustrează, pe lângă abilitatea tehnică, o căutare constantă a unei geografii personale, intime, în continuă transformare, ca metaforă a eului feminin, se arată într-un comunicat remis curatorial.ro.

Curatoarea proiectului este Catinca Tăbăcaru.

Vernisajul, programat pe 25 martie 2022, va fi precedat de un dialog cu Ioana Stanca despre importanţa artei textile şi reinventarea ei în pratica artiştilor contemporani, în care publicul american va avea ocazia să afle mai multe despre abordările artistei, dar și despre artele textile în România, în general.

Instalație mixed media și piese brodate

Pentru expoziția personală „I Suddenly Unfurled Many Eyes”, artista propune o instalație mixed media care va ocupa spațiul central al Galeriei „Brâncuși” a ICR New York, precum și piese brodate care explorează temele intimității și identității feminine.

Instalația, alcătuind un păienjeniș macroscopic hibrid și flexibil, este compusă din segmente de lanț metalic suspendate de tavanul spațiului expozițional, care sunt populate de lucrări sculpturale moi, precum și obiecte ceramice ce evocă spațiul intim al artistei – atelierul cu ustensilele pentru cusut. Foarfece supradimensionate, din catifea neagră, cu ochi brodați ce par să-i scruteze pe privitori deschid noi posibilități de interacțiune între corpul uman și artefactul construit din diverse țesături.

Pereții galeriei vor fi animați de lucrările brodate, însoţite de rame unicat, create în acord cu narațiunea fiecarei broderii.

Includerea proiectului Ioanei Stanca în calendarul de activităţi al ICRNY face parte din strategia ICR New York de a programa în această perioadă numai proiecte realizate de femei, contribuind astfel la poziţionarea şi întărirea rolului acestora în domeniul artelor.

Proiectul este organizat în colaborare cu Galeria Catinca Tăbăcaru, cu sediul principal la Bucureşti.

Cine este artista Ioana Stanca

Ioana Stanca (n. 1987) a studiat la Accademia di Belle Arti di Roma și la Universitatea Națională de Arte din București. Artista fost rezidentă la AIR Futura, Studiourile Karlin din Praga (2018) și la Simpozionul Staycation București, organizat de Galeria Catinca Tăbăcaru, Galeria Sandwich și CTG Collective (2020). Este beneficiara Bursei „Brătianu” oferită de Ministerul Culturii din România (2020).

ioana stanca, studio portrait

Lucrările Ioanei Stanca sunt hărți intime ce cartografiază o geografie în continuă transformare. Aceste mișcări se reflectă în glisarea între diferite tehnici de lucru cu textilele: broderie, colaj, sculptură moale, instalație ori performance. Imaginile sale urmează un mod particular de a se raporta la spațiul studioului cu varietatea de asocieri, texturi și situații. Imaginile cu foarfece antropomorfe, corpuri feminine sau bobine sunt recurente în munca ei, chestionând sexualitatea și alienarea.

Expoziții recente: Staycation, Catinca Tăbăcaru Gallery & Sandwich Offspace Malmaison; Light clarity avocado salad in the morning, Galeria Jecza, Timișoara; May amnesia scratch our membrane, IOMO Gallery, București; Electric Crossroads, Nosco Gallery, Bruxelles; Horror Vacui, RCW, Braunstein Palace, Iași; Stasi Frenetica, Galleria D’Arte Moderna, Torino; Elastic structures. A performatine dialogue, MNAC Bucureşti; Yes Oui Canot, Maison de la Fontaine, Brest.

Cine este curatoarea Catinca Tăbăcaru

Catinca Tăbăcaru și-a fondat galeria în 2014 la New York, construindu-și reputația unei curatoare deschise spre artiștii în curs de afirmare, dispusă să își asume riscuri și aplecată spre proiecte care conduc la o transformare radicală a spațiului de expunere. În 2015, a început să lucreze și la Harare, în Zimbabwe, unde a construit o extensie a galeriei sale new-yorkeze. În 2020, și-a mutat spațiul expozițional principal al galeriei din New York la București.

Experiența itinerantă a curatoarei se reflectă în programul internațional al galeriei sale, în care se regăsesc artiști de pe toate continentele, în rezidența itinerantă, precum și în participările frecvente la bienale de renume.

Galeria „Brâncuşi” a ICR New York a fost inaugurată pe 17 septembrie 2021, la capătul unui amplu program de renovare și reamenajare a sediului ICR New York, situat în inima Manhattanului. Galeria urmărește promovarea artiștilor români și româno-americani, constituind o platformă, unică pe scena artistică a metropolei new-yorkeze, de expresie a creativității vizuale românești.

Foto: ICRNY