Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Ioan Aurel Mureșan expune la Cluj-Napoca după 22 de ani
ioan aurel muresan

Ioan Aurel Mureșan expune la Cluj-Napoca după 22 de ani

Cele mai recente creații ale lui Ioan Aurel Mureșan vor fi prezentate timp de o lună la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, aceasta fiind prima expoziție a artistului la Cluj-Napoca în decurs de 22 de ani.

„Apud Magister”, ai cărei curatori sunt Dan Breaz și Sorina Jecza, va fi vernisată în seara zilei de 25 mai și va putea fi vizitată până pe 19 iunie.

Expoziția va fi însoțită de catalogul apărut la Editura Fundației Triade, cu texte critice de Pia Brînzeu, Liviana Dan, Ramona Novicov și 22 de „fantezii pentru pictură” de Sorina Jecza.

Incluzând lucrări din ciclurile „Apud Magister” și „Variațiuni din Casa Surdului”, expoziția este o mărturie a căutărilor artistului din ultimii doi ani și propune o racordare la tiparele clasice ale artei, „o minunată tentativă de a construi o ecluză între spiritul ce a animat arta secolelor trecute și spiritul artei contemporane”, apreciază Ramona Novicov.

Demersul pictural parcurge un scenariu specific postmodernității,  după cum transmite însuși autorul: „Tema de față, probabil inedită în pictura românească prin atitudinea ei programatică, propune o rescriere a picturii „clasice” din perspectiva unei viziuni personale, subiective. Această serie oferă un exercițiu de pedagogie vizuală elevată, un fel de curs despre pictură și interpretare”.

Catalogul e conceput ca un dublu jurnal: pe de o parte, al experienței picturale; pe de altă parte, al experienței de receptare.

Ioan Aurel Mureșan, exponent al optzeciștilor

Ioan Aurel Mureșan (n. 1956, Ceanu Mare, județul Cluj) este asimilat generațional artiștilor optzeciști, a căror manifestare pe scena artistică românească a trecut prin rețeaua Atelierului 35 – cu o vizibilitate extrem de pregnantă la Oradea, unde pictorul a debutat în 1981.

Este profesor de pictură la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca și doctor în arte vizuale din anul 2005, cu teza intitulată „Incursiune exoreică în po(i)etica imaginală. Călătoria magică a Ducelui d’Ivry”.

Pictura pe care a experimentat-o, încă din deceniul al nouălea, a împărtășit platforma teoretică a postmodernismului, în care formele culturii sunt aglutinate în registru reflexiv.

Între ciclurile picturale ce-i definesc traiectoria creației se află: „Pământul” (1984), „Semnele zidului” (1986-1989), „Metafore picturale” (1989-1990), „Via dolorosa” (1991), „Minunatele ceasuri ale Ducelui d’Ivry” și „Călătoria magică a Ducelui d’Ivry” (1992-2005), „Ultrasilvania” (2013-2014), „Pasaje secrete” (2015-2016), „Escorts” (2016-2017), „Erotikonia” (2018-2019), „Apud magister” (2020-2021), „Variațiuni din Casa Surdului” (2021).

Lucrări ale lui Ioan Aurel Mureșan se află la Muzeul de Artă Contemporană al României, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul Țării Crișurilor, Complexul Muzeal Arad / Muzeul de Artă, Colecția de Artă Contemporană Sibiu, Colecția de artă contemporană a Institutului de Teologie și Istoria Artei Cluj (Câlnic), Muzeul Național al Bucovinei Suceava. Este membru în Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Oradea.