Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Iosif Király și Dan Perjovschi, în „Performing 89. Stări de deziluzie” sau cum a reflectat arta schimbările turbulente din anii ’90
performing 89 iosif kiraly indirect

Iosif Király și Dan Perjovschi, în „Performing 89. Stări de deziluzie” sau cum a reflectat arta schimbările turbulente din anii ’90

Lucrări semnate de artiști din România, Serbia și Ungaria, precum Apsolutno, Balázs Beöthy, Nikola Džafo, Miomir Grujić Fleka, FIA Art Group, Teodor Graur, Róza El-Hassan, Big Hope, Iosif Király, Led Art, Little Warsaw, Dan Mihălţianu, Saša Marković Mikrob, Csaba Nemes, Vesna Pavlović, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Škart, subREAL, Újlak și Sorin Vreme sunt cuprinse în expoziția „Performing 89. Stări de deziluzie”, vernisată pe 7 septembrie la Centrul Cultural Faber din Timișoara.

Concepută și organizată de Institutul Prezentului, expoziția include o selecţie de lucrări realizate în diverse medii prin care artiștii vorbesc despre istoriile complicate trăite în anii 1990, în urma schimbărilor politice și sociale de după 1989.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 7 septembrie – 22 octombrie 2023 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 12:00–20:00, accesul fiind gratuit.

Fără nostalgie și caracter revizionist

Alina Șerban, curatoarea expoziției și istoric de artă, co-fondator Institutul Prezentului, a transmis: „Expoziţia «Performing 89. Stări de deziluzie» își propune să lanseze un dialog între lucrări care au ca temă schimbările fără precedent ale anilor 1990, evocând atmosfera și dinamica acelor vremuri, însă nedorind să fie nici revizionistă, nici nostalgică, ci încercând, mai degrabă, să înţeleagă sensul a ceea ce societatea și fiecare individ a ratat, a pierdut sau a uitat în acei ani. Pornind de la moștenirea decadei și restrângându-și aria de cercetare la traiectoriile istorice diferite pe care s-au înscris ţări precum România, Ungaria și Serbia, «Performing 89» urmărește liniile de intersecţie ale acestor realităţi diverse, care au cunoscut euforia și rebeliunea, degradarea și transformarea, războiul și demistificarea”.

Ștefania Ferchedău, director artistic și co-fondator Institutul Prezentului, a adăugat: „Expoziția analizează interacţiunile și conexiunile complexe dintre artă și societate în anii 1990 tocmai prin poveștile percutante ale transformării aduse în dezbatere de către artiști. Interesul atent faţă de circumstanţele timpului lor și apropierea acestora de spaţiul public ocupă un loc central în expoziţie. Expozițiile istorice organizate de Institutul Prezentului vizează o cunoaștere a trecutului recent și a acțiunilor și mecanismelor care declanșează schimbări fundamentale atât pentru viitorul scenei culturale, cât și al societății contemporane. Istoria întâlnește viitorul”.

Șuie Paparude și Zimbru, la vernisaj

Vernisajul are loc pe 7 septembrie 2023, la ora 18:00, cu participarea artiștilor invitați și este urmat, de la 19:30, de un concert al trupelor Șuie Paparude și Zimbru, co-organizat de Faber cu Universitatea Politehnică Timișoara, care deschid în aceeași zi expoziția „Bright Cityscapes”. Accesul la eveniment este liber.

Evenimentele asociate expoziției „Performing 89” aduc în prim plan atmosfera plină de efervescență de după 1989, în care se înscrie și înființarea grupului electro Șuie Paparude – în 1993, dar și faptul că actele artistice ale prezentului, precum cel al tinerei trupe indie și art-rock Zimbru din Cluj-Napoca, trebuie recunoscute la timpul lor.

Deschiderea „Performing 89” include tururi ghidate în zilele de 8 și 9 septembrie 2023, iar de-a pe parcurs vor avea loc ateliere pentru școli, proiecții de filme și alte evenimente. Un raft al artiștilor „Peforming 89”, cu o selecție de titluri care făceau parte din lecturile lor în anii 1990, dar și în prezent, este găzduit de librăria La Două Bufnițe din Timișoara pe toată durata expoziției.

„Performing 89. Stări de deziluzie” face parte din Programul cultural naţional Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

Credit fotografie: Iosif Király, din seria „Indirect (România)”, 1990 – 1999