Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Jean-Michel Basquiat în Alpii elvețieni
jean michel basquiat, skifahrer

Jean-Michel Basquiat în Alpii elvețieni

„Jean-Michel Basquiat. Engadin”, deschisă la Hauser and Wirth din St. Moritz, explorează o perioadă mai puțin cunoscută din viața artistului american. El a vizitat regiunea elvețiană de 13 ori de-a lungul a șase ani, începând cu 1982, și a creat aici numeroase lucrări.

Pe lângă faptul că pune în evidență pentru prima dată afinitatea lui Basquiat față de Elveția, „Engadin” confirmă și că această zonă idilică s-a impus în opera lui. Expoziția reunește zeci de picturi, lucrări pe hârtie și un ansamblu de nouă panouri, toate create de artist în regiune. Multe lucrări sunt împrumutate de la colecționari privați.

Artistul a făcut prima lui călătorie pe valea râului Inn în septembrie 1982, la un an după prima sa expoziție la New York, după cum povestește dealerul Bruno Bischofberger. Motivul vizitei era debutul la galeria din Männedorf a lui Bischofberger, însă a aflat acolo că nu fusese programat un vernisaj. În schimb, Bischofberger l-a dus pe artist într-o excursie la locul său de naștere, un sat de munte numit Appenzell, iar el a pictat o lucrare despre această călătorie, „Bruno in Appenzell” (1982).

jean michel basquiat, see (lake) (1983)

Jean-Michel Basquiat, „See (Lake)” (1983); credit: Jon Etter © Estate of Jean-Michel Basquiat. Licensed by Artestar, New York

Basquiat a revenit în Elveția, atât la Zurich, cât și la St. Moritz. A fost inspirat, printre altele, de Toggenburg Bull Show și l-a redat pe Jesse Owens, campionul american a cărui medalie de aur obținută la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936 a fost retrasă din cauza culorii pielii sale.

Tot în St Moritz, Bischofberger a propus colaborarea lui Basquiat cu Andy Warhol și Francesco Clemente, după ce dealerul l-a văzut pe artist făcând un desen pentru fiica sa. O astfel de lucrare apare în „Engadin”, oferind un convingător punct în argumentul Hauser and Wirth că Elveția i-a oferit lui Basquiat mai mult decât o schimbare de ritm relaxantă.

„Jean-Michel Basquiat. Engadin” e găzduită de Hauser and Wirth din St. Moritz până la 29 martie 2025.

Foto: Jean-Michel Basquiat, „Skifahrer” (1983); credit: Thomas Hennocque © Estate of Jean-Michel Basquiat. Licensed by Artestar, New York Collection Carmignac