Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Julia Gutman a câștigat Premiul Archibald cu un portret al cântăreței pop Montaigne
julia gutman, portrait montaigne © art gallery of new south wales, jenni carter

Julia Gutman a câștigat Premiul Archibald cu un portret al cântăreței pop Montaigne

Julia Gutman a câștigat prestigiosul Premiul Archibald, cea mai veche distincție acordată în Australia pentru portret, pentru reprezentarea cântăreței australiene Jessica Cerro, cunoscută mai bine sub numele de Montaigne și participantă la Eurovision 2021.

Anunțată vineri la Art Gallery of New South Wales (AGNSW), pictura câștigătoare „Head in the sky, feet on the ground” a fost aleasă în unanimitate de juriu. În istoria sa de 102 ani, este pentru a 13-a oară când premiul este acordat unei femei și pentru prima dată când o femeie muzician a fost subiectul unui portret câștigător.

Gutman, în vârstă de 29 de ani, finalistă pentru prima dată la Archibald, a întâlnit-o pe cântăreață într-o casă comună din Annandale în urmă cu trei ani. Ea a declarat că a fost „extaziată și copleșită… șocată, uimită, dar foarte fericită” că a câștigat. „Sincer, este complet suprarealist. Sunt atât de recunoscătoare că lucrez într-un moment în care vocile tinerelor femei sunt auzite”, a spus ea, citează The Guardian.

Julia Gutman a spus că a vrut să exprime un sentiment de spații interioare și exterioare. „Montaigne are acest fel de personalitate online uriașă. Este foarte faimoasă pe Twitch, fanii ei sunt în mare parte adolescenți. Este de asemenea foarte introvertită. Și există un fel de dualitate între ceea ce este în exterior și ceea ce este în interior, ceea ce este public și privat. Așa că lucrarea încearcă să pună cap la cap aceste lucruri și să arate public și privat în același timp”.

Artista a explicat și că poziția lui Cerro o imită pe cea din „Femeia așezată cu genunchii îndoiți” a lui Egon Schiele, o pictură a soției sale Edith care a subminat reprezentările convenționale ale feminității atunci când a creat-o în 1917.

Premiul în valoare de 100.000 de dolari este acordat celui mai bun portret făcut unei persoane „distinse în artă, litere, știință sau politică” pictat de un rezident australian și este organizat din 1921. AGNSW a primit 949 de înscrieri pentru Archibald din acest an, apropiindu-se de recordul stabilit în 2020.

Premiile Wynne și Sulman

Tot pe 5 mai, Zaachariaha Fielding, membră a duo-ului pop-electronic Electric Fields, a câștigat Premiul Wynne, în valoare de 50.000 de dolari, acordat pentru pictură de peisaj australian sau sculptură figurativă.

Premiul Sulman, în valoare de 40.000 de dolari, acordat pentru cea mai bună pictură de subiect, pictură de gen sau proiect mural – în ulei, acrilic, acuarelă sau tehnică mixtă – a fost câștigat de artista Doris Bush Nungarrayi din Luritja pentru lucrarea „Mamunya ngalyananyi (Vine un monstru)”. Nungarrayi a fost și finalistă a premiului Wynne din acest an.

Mai mult de 2.340 de artiști înscriși pentru trei premii

În acest an, 57 de finaliști au concurat pentru cel mai vechi premiu național de portret din Australia, dintre care 30 de femei. Un număr record de 38 de artiști indigeni s-au numărat printre cei 143 de finaliști pentru premiile Archibald, Wynne și Sulman, față de 27 anul trecut. În total, au existat 2.348 de înscrieri pentru cele trei premii.

Finaliștii pentru premiile Archibald, Wynne și Sulman vor fi expuși la AGNSW din 6 mai până pe 3 septembrie.