Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Kazimir Malevich, la București – Picturi care au supraviețuit formalismului sovietic
kazimir malevich, curatorial

Kazimir Malevich, la București – Picturi care au supraviețuit formalismului sovietic

Trei picturi de Kazimir Malevich din perioada 1912 – 1918 sunt prezentate în noul sezon expozițional al Muzeului Național de Artă Contemporană împreună cu lucrări din colecția instituției semnate, între alții, de Radu Comșa, Ingo Glas, Viorica Iacob și Liviu Stoicoviciu.

Expoziția găzduită de Sala Auditorium este intitulată „Supraviețuiri”.

Lucrările marchează tranziția de la cubo-futurism la începuturile suprematismului – mișcare fondată de Kazimir Malevich (Kiev, 1879 – Sankt Petersburg, 1935) – și reflectă căutarea unui nou limbaj vizual abstract, ce avea să influențeze profund evoluția artei moderne în secolul XX. Expoziția oferă și o perspectivă inedită asupra influenței pe care a avut-o suprematismul în peisajul artistic românesc, prin prezentarea unor lucrări din colecția MNAC.

Cele trei picturi ale lui Malevich au supraviețuit pentru că au fost cumpărate de Benzion Livando, în 1929 și 1930, și fiicei lui, Eva, care, emigrând în Israel, și-a dorit ca acestea să fie expuse.  În aceeași perioadă, Kazimir Malevich a fost arestat și anchetat, fiind bănuit de deviaționism.

Creator al suprematismului, curent care a dat startul abstracționismului prin „Pătratul negru” (1915), Malevich s-a refugiat după arestul de la Leningrad la Kiev, apoi la Harkov. Era interzis în URSS. Abia în 1988 opera lui a fost expusă public la Sankt Petersburg. Aceasta a supraviețuit pentru că familia, muzeografii și admiratorii lui nu au distrus lucrările, așa cum fusese cerut de autorități.

Lucrările din colecția MNAC expuse reflectă influența suprematismului în artele românești.

Expoziția de la București este curatoriată de Mariana Dragu și poate fi vizitată până la 31 august. Ea face parte din noul sezon expozițional primăvară-vară de la MNAC București reunește perspective istorice și contemporane – de la avangarda suprematistă la grafica de propagandă, incluzând o incursiune amplă în arta croată postbelică și noi direcții ale scenei de artă locale.

radu comșa, atonal geometry, 2015, curatorial

Radu Comșa, „Atonal Geometry”, 2015; curatorial

iulian mareuță, viorica iacob, liviu stoicoviciu, curatorial

Lucrări de Iulian Mareuță, Viorica Iacob, Liviu Stoicoviciu; curatorial

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.