Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Kimaera #2. Mecanisme de supraviețuire” – Un nou mod de a aborda arta și educația
kimaera 2

„Kimaera #2. Mecanisme de supraviețuire” – Un nou mod de a aborda arta și educația

Grupul de artiști Kinema Ikon, centrat pe arta experimentală, propune mai multe proiecte interdisciplinare în expoziția „Kimaera #2. Mecanisme de supraviețuire”, care va fi vernisată la Complexul Muzeal Arad pe 17 septembrie, la ora 18:00.

Proiectele colaborative, realizate împreună cu asociația Doar Mâine, sunt completate de atelierul critic „Pedagogii ale crizei”, care are loc între 16 și 18 septembrie, la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad.

La atelier participă – ca invitați speciali – artiști, educatori și curatori din colectivul Time’s Up din Linz (Austria).

Atelierul are ca scop crearea unui grup de lucru în cadrul căruia să fie investigată în mod critic educația din zilele noastre.

Kimaera, în două capitole

Proiectul „Kimaera” este curatoriat de Călin Man, coordonatorul grupului Kinema Ikon.

Un prim capitol are ca subiect central modalitățile prin care adolescenții își creează mecanisme de rezistență și reziliență în fața dificultăților. În acest context, mecanismele de supraviețuire trimit către strategiile de adaptare pe care oamenii le folosesc adesea în fața stresului și/sau a traumei pentru a-i ajuta la gestionarea emoțiilor dureroase sau dificile, ajutându-i în același timp să-și mențină bunăstarea emoțională. Își expun lucrările elevi ai Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, coordonați de Nita Mocanu, Cosmin Moldovan, Marius Stoica și Diana Serghiuță.

Lucrările create de elevi sunt mărturii ale trăirilor, ale lumii lor interioare și sociale care dezvăluie o candoare specifică adolescenților. Un alt aspect important în cadrul acestui proiect este modalitatea prin care noile tehnologii au fost folosite pentru a scoate în evidență mesajul uman și personal al lucrărilor.

Capitolul al doilea abordează criza ecologică și caută moduri de depășire a acesteia prin intermediul tehnologiei. Reconsiderarea plantelor, animalelor și chiar a lucrurilor neînsuflețite ca „agenți” capabili să influențeze lumea, alături de sondarea multiplelor roluri ale tehnologiei, constituie puncte de plecare ale tinerilor artiști.

Proiectele sunt realizate în contextul taberei de creație new media Hacklab Kimaera organizate de asociația Doar Mâine în august 2022 sub coordonarea lectorilor Raluca Oancea și Raluca Paraschiv de la UNARTE București și a specialiștilor Arduino, Dorin Cucicov, și VR, Dragoș Dogioiu.

Colectivelor de studenți li s-au alăturat pe parcursul taberei o parte dintre elevii de la Colegiul de Arte din Arad.

Proiectele „Kimaera – un proiect digital interactiv de sincronizare culturală a orașului Arad cu Timișoara capitală culturală 2023” și „Post educația. Pedagogii ale crizei” sunt componente ale „Knowledge Fields”, parte din programul cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și sunt finanțate de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. ”Knowledge Fields / Orizonturile cunoașterii” este dezvoltat de patru parteneri culturali: Indecis, Minitremu, Kinema Ikon și Asociația Doar Mâine.