Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  KUMU – O combinație între galerie națională și muzeu de artă modernă
kumu museum1

KUMU – O combinație între galerie națională și muzeu de artă modernă

Misiunea Muzeului de Artă Kumu din Tallinn este de a păstra și interpreta arta estonă din secolul al XVIII-lea până în prezent.

Kumu kunstimuuseum are rol de creator de discuții sociale și culturale, atât în cadrul expozițiilor de istorie a artei, cât și ca galerie de artă contemporană care este un laborator de idei noi pentru artiștii din Estonia și din străinătate.

Alături de conservare, cele mai importante misiuni ale muzeului de artă sunt scoaterea în evidență a lucrărilor stocate în colecții și deschiderea semnificațiilor acestora, proiectarea diferitelor spații de interpretare.

Înainte de deschiderea Kumu, nu a existat un acces permanent la clasicii artei estoniene din ultimii 15 ani, iar expoziția permanentă de artă sovietică a fost deschisă pentru prima dată în istoria Muzeului de Artă Estonian doar în Kumu.

Expozițiile se adresează simultan diferitelor straturi ale publicului de artă – atât celor mai educați, cât și celor mai puțin informați, vârstnicilor și tinerilor, turiștilor naționali și străini, elevilor și profesorilor lor, amatorilor și specialiștilor.

În 2008, Muzeul de Artă Kumu a primit titlul de „Muzeul European al Anului 2008” din partea Forumului European al Muzeelor.

Deschis în 2006

Ideea de a construi o clădire specială pentru Muzeul de Artă Estoniană datează din anii 1930, când au fost organizate și mai multe concursuri de arhitectură. Cu toate acestea, punerea în aplicare a proiectului câștigător din 1936 a rămas blocată în urma începerii celui de-al Doilea Război Mondial. Odată cu redobândirea independenței Republicii Estonia, construcția unei noi clădiri principale a muzeului de artă a fost din nou pe ordinea de zi, iar în 1993 a fost organizat un concurs internațional de arhitectură, la care au participat arhitecți din zece țări și au fost depuse în total 233 de lucrări.

kumu museum

Lucrarea arhitectului finlandez Pekka Vapaavuor a fost anunțată drept câștigătoare a acestui concurs; cu toate acestea, construcția clădirii a început abia în 2002, iar muzeul și-a deschis porțile pentru vizitatori la 18 februarie 2006.

În primăvara anului 2004, a fost organizat și un concurs public de nume pentru noul muzeu. Câștigătorul a fost declarat Kumu, care este o fuziune între „kunst” (artă) și „muuseum” (muzeu). „Kumu” în estonă înseamnă, de asemenea, discordie, zvonuri, bârfă și a fost adoptat rapid ca nume.

Arhitectul Pekka Vapaavuori a dat clădirii o formă circulară cu un atrium spațios, lucru indicat și de numele lucrării sale de concurs „Circulos”. Forma arhitecturală a Kumu este atemporală; forma unei sfere, a unei linii curbe este întotdeauna asociată cu ceva etern. Arhitectura clădirii are o formă exterioară și un design interior echilibrate – fiind situată pe panta calcaroasă a Lasnamäe, în ciuda dimensiunilor sale, se armonizează cu intimitatea parcului Kadrioru. Ca materiale, arhitectul a folosit unele naturale, legate de tradiția locală, cum ar fi dolomita, lemnul și cuprul.

Clasic și modern în expoziția permanentă

Muzeul de Artă Kumu combină funcțiile unei galerii naționale și ale unui muzeu de artă modernă. Expoziția muzeului este structurată pe etaje, trecând de la arta mai veche la cea mai nouă.

kumu2

Expoziția începe la etajul 3, unde sunt expuse moștenirea picturală germană baltică din secolele XVIII și XIX și o prezentare generală a artei naționale estoniene din prima jumătate a secolului XX. La etajul 4, expoziția continuă cu arta din perioada sovietică estoniană și din anii 1990 . Expozițiile de la ambele etaje includ, de asemenea, mai multe așa-numite camere de proiect, care se concentrează pe o problemă, un artist sau un fenomen mai restrâns în epoca observată. Etajul 5 al clădirii este ocupat de o galerie de artă contemporană, unde sunt organizate constant expoziții noi.

Față de galeria de artă contemporană, cel mai important spațiu al Kumu pentru expoziții temporare este sala mare de la etajul principal al clădirii. Acolo sunt expuse cele mai mari și mai complexe cercetări de producție și expoziții străine, care necesită o cooperare la nivel înalt cu diverse instituții din întreaga lume.

În plus față de expozițiile permanente, există un total de 8-10 expoziții temporare mai mari pe an; în același timp, sunt prezentate atât istoria artei, cât și epoca modernă, atât arta estonă, cât și cea internațională.

Kumu are o serie de teme alese în mod conștient, care sunt promovate prin expoziții și proiecte de cercetare continue. Astfel de teme centrale sunt, de exemplu, arta estoniană de la începutul secolului al XX-lea și artiștii avangardiști din epoca sovietică, precum și angajamentul consecvent față de arta sonoră, modă, studii vizuale și femei artiste.