Kunsthistorisches Museum Vienna a anunțat că deține un „Salvator Mundi” al lui Tițian
Kunsthistorisches Museum Vienna a expus din nou, în urmă cu mai multe zile, o pictură renascentistă a lui Iisus portretizat ca „Salvator Mundi”, însă fără a fi atribuită unui pictor. Săptămâna aceasta, specialiștii au stabilit că opera a fost creată de Tițian.
Muzeul vienez deține a doua cea mai mare colecție de lucrări ale maestrului italian din lume, iar recent a început un proiect de cercetare multianual, cu sprijinul Fund for Scientific Research/FWF, pentru a le analiza pe cele din patrimoniu și o parte dintre cele atribuite atelierului lui.
„Christ with an Orb” (cca. 1520 – 1530) a fost atribuit lui Tițian cu ajutorul tehnicii folosite în proiect – raze X și infraroșii. A fost determinată tehnica lui, deși restaurările anterioare a făcut ca stilul să fie dificil de identificat.
Această compoziție este puțin diferită de descrierile tradiționale „Salvator Mundi”, având în vedere că brațul drept al lui Iisus nu este ridicat în semnul binecuvântării, așa cum apare în mod obișnuit.
Potrivit reprezentanților muzeului, pictura oferă „o nouă interpretare religioasă în această tradiție picturală”.
Este considerat că tabloul a fost creat la cel puțin 20 de ani după renumitul „Salvator Mundi”, atribuit lui Leonardo Da Vinci, care a fost vândut în licitație la Christie’s New York, în 2017, pentru 450 de milioane de dolari. Atribuirea acestei opere lui Da Vinci este de asemenea pusă sub semnul întrebării.