Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „La Femme tatouée”, de Toulouse-Lautrec, la vânzare după un secol
henri de toulouse lautrec, la femme tatouée, christies

„La Femme tatouée”, de Toulouse-Lautrec, la vânzare după un secol

„La Femme tatouée”, de Henri de Toulouse-Lautrec, este scoasă la vânzare prin Christie’s Londra după un secol în care s-a aflat într-o colecție privată.

Imaginea unei femei tatuate dintr-un bordel a fost pictată în 1894. Tabloul s-a aflat într-o colecție privată de familie din 1922 și acum are o valoare estimată între 2,5 și 3,5 milioane de lire sterline.

Toulouse-Lautrec frecventa casele de toleranță din Paris, iar portretele făcute de el lucrătoarelor sexuale sunt considerate unele dintre cele mai emoționante lucrări ale sale. Artistul a realizat aproximativ 70 de picturi pe această temă în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, redând femeile în ipostaze sincere.

Potrivit lui Michelle McMullan, șefa vânzării de seară de artă impresionistă și modernă de la Christie’s, picturile de bordel ale artistului sunt rareori scoase la vânzare, deoarece multe dintre ele sunt deja păstrate în muzee. Majoritatea lucrărilor din această serie se concentrează pe un subiect, însă „La Femme tatouée” prezintă două femei care se ajută să se îmbrace.

Artistul s-a bucurat de un acces neobișnuit în culisele caselor preferate, petrecând adesea timp nu doar ca mecena, ci și ca prieten, observând și pictând femeile, bârfind și luând masa cu ele.

„La Femme tatouée” s-a aflat printre picturile incluse în expoziția personală a lui Toulouse-Lautrec din 1896 de la Galerie Manzi-Joyant. Conform scrierilor din epocă, picturile cu scene de bordel au fost puse separat, ascunse într-o cameră din spate și disponibile pentru vizionare doar pentru un număr restrâns de persoane, deoarece artistul era îngrijorat de cenzură după ce poliția eliminase unul dintre tablourile lui cu lesbiene dintr-o expoziție din 1892.

La Christie’s a fost stabilit recordul de licitație pentru o lucrare de Toulouse-Lautrec – „La blanchisseuse” (1886 – 1887) a fost vândută în 2005 pentru 22,4 milioane de dolari. Unul dintre tablourile artistului care au fost scoase la licitație recent, „Le Lit” (1898), a obținut 3,66 milioane de dolari, tot la Christie’s, în octombrie 2022.