Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  La pas prin atelierele UAPR – Expoziții, dezbateri și circuite ghidate
atelier, uapr

La pas prin atelierele UAPR – Expoziții, dezbateri și circuite ghidate

Programul La pas prin atelierele UAP din România va debuta pe 23 iunie și include expoziții, dezbateri și circuite ghidate de profesioniști din industriile creative în clădirile Uniunii Artiștilor Plastici din București, Râmnicu Vâlcea, Arad și Timișoara

Zeci de artiști deschid porți către universul lor creativ: atelierul. În perioada 23 iunie – 1 iulie, publicul este invitat la „Borcan” – clădirea cilindrică Tehnoimport din București – și într-o fostă centrală termică din Râmnicu Vâlcea reconvertită în cartier creativ. Programul va continua la Arad și Timișoara, în perioada 7 – 16 iulie.

Lansat la finalul anului 2022, programul La pas prin atelierele artiștilor aduce publicul larg mai aproape de procesul artistic și de spațiile de creație ale Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Întâlnirile din acest an vor începe pe 23 iunie, la ora 19:00, cu un vernisaj la galeria Atelier 35 din București. Artiști implicați sunt Sabina Suru, Andrei Tudose, Lucia Ghegu, Albert Kaan, Iulia Toma, Pușa Pleșca, Ilina Schileru și Alina Marinescu. În următoarele două zile (24 – 25 iunie, între orele 12:00 și 19:00) vor fi deschise atelierele din strada Doamnei nr. 5, Sector 3, București. Este vorba faimosul Borcan, un bloc turn emblematic ce găzduiește, de aproximativ 40 de ani, mai mult de 50 de artiști. Imobilul construit de firma de asigurări Adriatica a devenit în perioada comunistă sediul Tehnoimport – o structură care se ocupa să exporte spre Spania cauciucurile fabricate de Danubiana București și de Victoria Florești. Clădirea a fost proiectată în 1935 de arhitecții H. Stern, Rudolf Frenkel, Marcel Locar și este unul din puținele blocuri cilindrice ale României interbelice. Încă poartă reclamele firmei Tehnoimport. Clădirea găzduiește ateliere ale UAP încă din 1985, dar și apartamente de locuit și sedii de firme.

Printre artiștii care își deschid atelierele pe 24 și 25 iunie se numără Angela Alexa, Atoma, Marius Burhan, Maria Cioată, Mihaela Constantin, Dorina Horătău, Maria Panțur, Ilina Schileru, Sabina Suru și Aniela Ovadiuc.

Spații noi pentru artiștii din Vâlcea

Începând cu 1 iulie vor fi vizitate ateliere ale unor artiști din Vâlcea. La Galeria Cozia, va fi vernisată o expoziție pe 30 iunie, la ora 19:00, artiști implicați fiind Corina Croitoru Necșuleu, Daniel Stancu, Alexandra Elena Ungureanu, Andreea Petrișor Hereșanu, Cătălin Petrișor Hereșanu, Irina Ionelia Ionescu, Andrei Mateescu și Claudiu Cobilanschi.

Artiștii din Vâlcea lucrau cândva la Conacul Olănescu, cea mai veche construcție din oraș, fostă stăreție de schit care și-a schimbat prin timp identitatea, până să ajungă o ruină. Era o fantomă și prin 2006, când pictorii l-au părăsit, speriați de scrijelitul grinzilor la vânt. Orașul a fost al doilea inclus în circuitul acestei ediții, în primul rând pentru că este singurul care a reușit, în ultimii 30 de ani, să pună la dispoziția artiștilor locali spații de creație noi, proaspăt renovate.

„Clădirea desemnată, o fostă centrală termică situată pe strada Tudor Vladimirescu, nr.27B, chiar în spatele Școlii Gimnaziale Nr. 5, se afla inițial într-o stare avansată de degradare, după mai mulți ani în care a fost abandonată. Reîmpărțirea și reamenajarea spațiului s-au făcut cu sprijinul financiar al primăriei și din resursele proprii ale filialei, după un proiect realizat de arhitectul Corneliu Crașovan. Transformarea fostei centrale termice, din care mai rămăseseră doar zidurile exterioare, în cele patru frumoase ateliere active acum a necesitat multă muncă și efort, încheiate în 2010 cu predarea lor către beneficiari și acordarea folosinței gratuite a clădirii”, spune Gheorghe Dican, președintele UAPR Vâlcea.

Asociația Nucleu 0000 invită publicul pentru prima oară în acest fost spațiu industrial reconvertit în cartier creativ. Atelierele artiștilor Corina Croitoru Necșuleu, Daniel Stancu, Alexandra Elena Ungureanu și Andreea și Cătălin Petrișor Hereșanu vor fi deschise pe 1 iulie, între orele 12:00 și 19:00.

Program La pas prin atelierele UAP

Întâlnirile din acest an încep pe 23 iunie, la ora 19:00, cu un vernisaj la Galeria Atelier 35 din București. Artiști: Sabina Suru și Andrei Tudose, Lucia Ghegu și Albert Kaan, Iulia Toma și Pușa Pleșca, Ilina Schileru și Alina Marinescu. În weekendul 24 – 25 iunie, între orele 12:00 și 19:00, vor fi deschise atelierele artiștilor din strada Doamnei nr. 5 București. Printre artiștii care își asteaptă publicul: Atoma, Marius Burhan, Mihaela Constantin, Maria Panțur, Ilina Schileru, Sabina Suru, Aniela Ovadiuc.

Programul continuă la Râmnicu Vâlcea. Pe 30 iunie, va fi vernisată o expoziție care reunește artiștii Corina Croitoru Necșuleu, Daniel Stancu, Alexandra Elena Ungureanu, Andreea Petrișor Heresanu, Cătălin Petrișor Heresanu, Irina Ionelia Ionescu, Andrei Mateescu și Claudiu Cobilanschi. Evenimentul are loc la galeria Cozia – Pasaj 1 din Râmnicu Vâlcea, de la ora 19:00. Pe 1 iulie, între orele 12:00 și 19:00, vor fi deschise cele patru ateliere ale artiștilor vâlceni din strada Tudor Vladimirescu nr. 27B: Corina Croitoru Necșuleu, Daniel Stancu, Alexandra Elena Ungureanu, Andreea și Cătălin Petrișor Heresanu.

Pe 7 iulie, programul continuă la Arad, cu un vernisaj la Galeria Alfa, eveniment care va începe la ora 18:00. Artiști: Anamaria Șerban, Cosmin Florin Moldovan, Laurian Popa, Radu Pandele, Diana Serghiuța, Mihai Coltofean, Michael Wieczorek și Ema Hrițcu. Pe 8 iulie, în Arad, atelierele artiștilor vor fi deschise între orele 11:00 și 19:00.

La Timișoara, pe 14 iulie, începând de la ora 18:00, va fi vernisată expoziția artiștilor Marius Jurca, Ioana Nicoară, Dana Constantin, Mădălina Trofin, Miki Velciov, Aura Bălănescu, Cristian Sida și Edith Torony. Pe 15 și 16 iulie, între orele 12:00 și 19:00, atelierele artiștilor din oraș vor fi deschise.