Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Leonardo da Vinci continuă să ofere breaking news și după mai mult de 500 de ani
the virgin on the rocks, leonardo da vinci, national gallery

Leonardo da Vinci continuă să ofere breaking news și după mai mult de 500 de ani

Deși este cunoscut mai ales pentru talentul său de pictor, Leonardo da Vinci a fost, de asemenea, inginer, arhitect și un om de știință curios, ale cărui caiete dezvăluie un interes avid pentru anatomie, astronomie, botanică și cartografie.

În 15 aprilie, se împlinesc 573 de ani de la nașterea lui Leonardo în Florența. După ce a studiat sub îndrumarea lui Andrea del Verrocchio, Leonardo a atras un număr uriaș de admiratori datorită compozițiilor elegante și texturii sfumato sau ușor estompate, sau fumurii, din picturile sale. A murit în Franța în 1519, la vârsta de 67 de ani.

Capodopere precum „The Last Supper” și „Mona Lisa” rămân unele dintre cele mai celebre și reproduse din epoca modernă, așa că nu este surprinzător faptul că relevanța lui Leonardo dăinuie.

Ingeniozitatea fără sfârșit a lui Leonardo a continuat să producă titluri importante.

O compoziție diferită

La Galeria Națională din Londra, de exemplu, utilizarea unor tehnici de înaltă tehnologie, cum ar fi hărțile de fluorescență cu raze X macro și imagistica hiperspectrală, a permis experților să dezvăluie desenul aflat mult timp ascuns în interiorul lucrării lui Leonardo, „The Virgin on the Rocks” (1491-99, 1506-08). Se pare că planul inițial al maestrului pentru această compoziție a fost modificat radical, el prevăzând ca Fecioara Maria să îngenuncheze deasupra Pruncului Iisus, în timp ce un înger privea peste umărul său.

Pentru un Leonardo pe perete, trebuie o sumă destul de mare, deoarece ultimul tablou atribuit creierului Renașterii care a fost vândut la licitație a bătut toate recordurile, ajungând la 450,3 milioane de dolari la Christie’s New York în 2017.

În ciuda acestei isprăvi istorice, multe îndoieli au fost exprimate cu privire la „Salvator Mundi” (c. 1500). În 2019, prințul moștenitor saudit care achiziționase lucrarea ar fi refuzat să o împrumute în 2019 Muzeului Luvru, după ce instituția a contestat autenticitatea acesteia. Câțiva ani mai târziu, pictura a devenit chiar subiectul documentarului „The Lost Leonardo”.

Era de fapt ambidextru

Noile cercetări asupra celui mai vechi desen cunoscut al lui Leonardo, un peisaj din 1473, de la Galeriile Uffizi, aduc dovezi că artistul era de fapt ambidextru. Aparent, textul de pe desen este înclinat atât spre dreapta, cât și spre stânga, ceea ce sugerează capacitatea de a scrie perfect cu ambele mâini.

A fost Leonardo vegetarian?

Lumea este atât de captivată de omul Renașterii încât până și obiceiurile alimentare ale lui Leonardo sunt un motiv de intrigă. Nu există dovezi definitive cu privire la cerințele sale alimentare, dar cercetătorii au dedus că ar fi putut fi vegetarian din observațiile contemporanilor săi și din relatările despre mâncărurile exclusiv vegetariene pe care se știe că le-a mâncat. Cele mai convingătoare dintre toate? Gândurile pline de compasiune pe care artistul le-a așternut pe hârtie. „Dacă ești, așa cum ai declarat, regele animalelor”, a scris Leonardo, „de ce nu ajuți alte animale, în loc să le iei puii pentru a-ți hrăni lăcomia?”. El chiar a întrebat odată: „Nu produce natura suficientă hrană simplă pentru a vă satisface?”.

Desene sub „Mona Lisa”

Există întotdeauna ceva nou de învățat chiar și despre cele mai faimoase picturi din lume. Un studiu efectuat în 2020 asupra „Mona Lisa” a scos la iveală ușoare urme ale unor subdesene în cărbune, vizibile datorită unei analize multispectrale. Acest lucru sugerează că artistul a folosit o tehnică spolvero prin înțeparea unor găuri mici de-a lungul contururilor desenului și a utilizat praf de cărbune pentru a transfera desenul pe pânză. Acest lucru ridică posibilitatea fascinantă ca undeva acolo, încă să existe un desen pe hârtie al „Giocondei” realizat de mâna lui Leonardo.

Foto credit: National Gallery, „The Virgin on the Rocks”, Leonardo da Vinci

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.