Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lia și Dan Perjovschi, dublu solo show la Muzeul de Artă Brașov
perjovschi, urgente

Lia și Dan Perjovschi, dublu solo show la Muzeul de Artă Brașov

Artiștii Lia și Dan Perjovschi expun la Muzeul de Artă Brașov, sub titlul „Urgențe”, componente din cercetările realizate de ei în ultimii 35 de ani. Vernisajul, deschis publicului, e programat în seara zilei de 12 martie.

Expoziția „Urgente” cuprinde lucrări ale Liei Perjovschi, grupate sub titlul „Kit de supraviețuire” (selecție din „Muzeul Cunoașterii”), și creații ale lui Dan Perjovschi, prezentate în secțiunea „Press Stress”.

„«Urgente» este un dublu solo show. O cercetare a lumii contemporane în care se împletesc, se separă sau se topesc două viziuni artistice distincte, dar complementare. Expoziția ca un muzeu al cunoașterii și expoziția ca un ziar. Bird view-ul și cotidianul în același spațiu”, spun Lia și Dan Perjovschi.

Expoziția pune în dialog două perspective interconectate, evidențiind cunoașterea, creativitatea și supraviețuirea în context contemporan. Sub conceptele „Kit de supraviețuire” și „Press Stress”, cei doi artiști aduc în prim-plan viziuni profunde asupra realităților și provocărilor lumii prezentului.

Puzzle al societății actuale și bird view asupra secolului curent

Dan Perjovschi adună, în secțiunea „Press Stress”, lumile-pagini ale presei într-un puzzle al societății actuale. Aici, lumea se schimbă, presa tipărită dispare, dar stresul rămâne constant. Prin intermediul creației sale, artistul oferă o perspectivă profundă asupra schimbărilor sociale și a impactului mediului informațional asupra vieții cotidiene.

Spațiul expozițional, transformat într-o imensă hartă mentală, este organizat de Lia Perjovschi în jurul unor nuclee tematice care abordează subiecte specifice secolului 21. „Kit de supraviețuire” oferă un bird view asupra secolului curent, aducând în discuție umanitatea, alienarea și diversele strategii de supraviețuire. Într-un inventar al timpului prezent, teme precum schimbările climatice, globalizarea și evoluțiile tehnologice devin părți ale unui puzzle imens.

Expoziția „Urgente” poate fi vizitată la Muzeul de Artă Brașov până în 30 aprilie, de marți până duminică, între orele 09:00 și 17:00.

Despre artiști

Lia și Dan Perjovschi s-au născut în 1961 la Sibiu, au urmat aceeași Școală Generală și Liceul de Artă (1970-1980) și s-au căsătorit în 1983. Locuiesc și lucrează la Sibiu, dar și în restul lumii. Operele lor artistice au fost expuse în sute de expoziții și festivaluri în România și internațional. Au expus împreună la instituții publice de cultură, între care Total Museum Seoul, Rupert Vilnius, Kunstraum Innsbruck, Tranzit.ro Cluj, Espaivizor Valencia, IFA Berlin & Stuttgart și galerii precum Christine Koenig Wien, Michel Rein Paris, Kula Split. În 2007, artiștii au avut o expoziție retrospectivă exhaustivă la Muzeul Nasher de la Universitatea Duke.

Dan Perjovschi, cu o carieră artistică de peste 30 de ani, a dezvoltat propriul său limbaj vizual distinctiv, redus, care condensează subiecte intricate fără a elimina complexitatea realității. Ca artist și jurnalist, practica sa artistică s-a dezvoltat ca o formă de „jurnalism vizual”. De la colaborarea cu Revista 22 încă din anii ’90 până la lucrarea „Ziarul Orizontal”, un perete public de 30 de metri din Sibiu pe care îl dezvoltă cu nou conținut artistic de peste 10 ani, artistul își exprimă viziunea asupra societății contemporane prin desene.

Lia Perjovschi, este fondatoare și coordonatoarea CAA CAA (Contemporary Art Archive and Centre for Art Analysis) și KM (Knowledge Museum), un proiect de cercetare interdisciplinară. A participat în mai mult de 700 de expoziții, conferințe și ateliere în întreaga lume. Practica sa artistică diversă reflectă o călătorie de la corpul său fizic la corpul universal al cunoașterii, fiind caracterizată de o largă diversitate a mediilor de exprimare.